Aquest pastis, el vaig menjar per primera vegada l’any passat a New York. En va semblar boníssim, suau i amb la dolçor justa, la crema de formatge li dona una textura especial. Així que aquí està, espero que us agradi………….
Una mica d’història.
La pastanaga es cultiva des de fa més de dos mil anys. Era coneguda pels grecs i romans, va arribar a Europa al principi de l’era cristiana. Aquesta hortalissa era molt apreciada a Anglaterra en temps de la reina Isabel i va ser portada a Virgínia el 1609 i a Nova Anglaterra el 1629. Els indis la van estendre per la resta del territori americà.
S’ha fet servir en pastissos dolços des de la edat mitjana , època en la qual els endolcidors eren escassos i cars, mentre la pastanaga, que conté més sucre que qualsevol altra verdura a excepció de la remolatxa sucrera, era molt més fàcil de trobar i mes econòmica.
Els pastissos de pastanaga es van consumir àmpliament en restaurants i cafeteries nord-americans des de principis dels anys 1960. En l’actualitat ha passat a ser un pastis tradicional.
Ingredients per 8 persones.
Pel la base de pa de pessic:
- 250 g de farina.
- 290 g de sucre.
- 300 gr de pastanagues ratllades.
- 4 ous.
- 100 g de nous.
- 200 ml. d’oli d’oliva.
- 2 cullaradetes de llevat.
- 1 cullaradeta de canyella en pols.
- un pesic de sal.
- 2 cdta. d’extracte de vainilla.
Per la crema de formatge:
- 225 g de formatge Philadelphia.
- 200 g de sucre llustre.
- 60 g de mantega a temperatura ambient.
- 1 cdta. d’exctracte de vainilla.
Temps d’elaboració.
45 minuts.
Elaboració.
Pel pa de pessic:
-
En un bol batem els ous fins que agafin volum i veguem que queda una mica blanquinós, afegim el sucre llustre, l’extracte de vainilla, batem fins que aumenti el seu volum. Afegim l’oli i seguim batent, uns minuts mes.
-
Posem la farina tamisada, en un colador de pas fi, el llevat, el pessic de sal, la culleradeta de canyella i remenem fins que tota la massa quedi ben barrejada.
-
Preescalfem el forn a 180ºC. Pelem les pastanagues i les ratllem.
-
Es el moment de afegir a la nostra massa la pastanaga ratllada i les nous a trossets petits, barregem amb una espàtula de goma.
-
Suquem amb oli un motllo desemmotllable i aboquem la massa. Enfornem durant 25 minuts, per saber si està fet punxem amb una brotxeta; si surt neta, vol dir que ja està fet.
-
Traiem del forn i deixem que es refredi una mica abans de desemmotllar. Desprès el posem sobre una reixa i deixem refredar.
Crema de formatge:
- Mentre es refreda el pa de pessic, farem la crema de formatge. Batrem la mantega i el formatge fins textura cremosa.
- Afegim el sucre llustre, batem i posem l’extracte de vainilla. Seguim batem a velocitat mitja, fins que veiem que queda una crema suau.
- Per montar el pastis, simplement el cobrim amb la crema de formatge, amb compte de fer-ho també als laterals. Jo ho he fet amb una espàtula de goma.
Retroenllaç: Pastis de pastanaga i crema de formatge. | Celler-Adocse