Cap i pota amb cigrons.

P1090105

Per dinar el Divendres, vull fer una cap i pota amb cigrons, així que avui Dijous he anat a comprar al mercat de la Independència, a la parada dels menuts Mayka. He comprat 1 quilo entre tripa i cap de vedella, ja que com aniran acompanyats de cigrons crec que serà suficient.

El capipota es un plat genuïnament típic de la cuina catalana, basat amb el cap de la vedella, la pota, tripa i acompanyat de la picada catalana. Aquest es un plat que representa una cuina de veritable aprofitament, que feien les nostres avies, per donar de menjar a tota la família de una forma nutritiva i econòmica.

Per mi la cuina catalana ha creat plats  memorables, amb menuts, com els peus de porc amb nap negres i cargols, els peus de be amb escarxofes i pèsols i un plat que a mi personalment n0 m’agrada però que es cuinava a les cases de pagès, que es la sang i el fetge amb ceba confitada….

Antigament els nostres avis, aprofitaven tots el productes que eren susceptibles de ser menjats, peus, fetge, ronyons, llengua, tripa etc. Avui dia potser, perquè ja no tenim que matar els nostres animals, solsament tenim que anar al supermercat i comprar, no apreciem aquesta cuina de menuts.

Segons la pròpia dependenta del menuts, la compra ha baixat sobre tot en persones joves o de mitjana edat. Les ames de casa mes grans, son les que segueixen comprat menuts, tripa, cap i pota, turmes, caps de be etc…….

Les raons creu que son varies, però fonamentalment la necessitat que tenen aquest productes de una preparació culinària laboriosa. Així que cada cop hi ha menys gent que en menja a casa.

P1090084

Ingredients per 6 persones.

  • 1/2 quilo de cap de vedella cuit.
  • 1/2 quilo de tripa de vedella.
  • 1/2 quilo de cigrons ja bullits.
  • 2 cebes de Figueres.
  • 4 tomàquets madurs.
  • 1/2 pebrot vermell, 1/2 verd.
  • 4 dents d’alls.
  • 1 fulla de llorer.
  • 1 cullerada de pebrot vermell.
  • 1 bitxo.

P1090081

Per la picada.

  • 4 dents d’alls.
  • julivert.
  • 2 llesques de pa torrat.
  • Un grapadet d’avellanes.
  • Un grapadet d’ametlles.

P1090088

Temps d’elaboració.

1 hora 1/2.

P1090090

Elaboració.

  1. Encara que tant la tripa com el cap de vedella ja estan bullits, jo acostumo a posar aigua amb sal i 1 fulla de llorer al foc, quan bull aboco la carn i ho deixo bullir uns 10 minuts. Ho escorro i reservo una mica d’aigua de bullir.
  2. En una cassola de ferro posem una mica d’oli i sofregim la ceba trinxada, afegim el pebrot vermell i verd talladet a trossets. Quan ja esta sofregit, hi posem el pernil talladet a trossos, el bitxo, el pebre vermell i a continuació el tomàquet ratllat, ho deixem sofregir una mica.
  3. Aboquem dins de la cassola la cap i pota. Afegim aigua calenta i la tassa d’aigua de bullir la tripa que tenim reservada, fins cobrir la carn. També hi tirem la fulla de llorer, sal i pebre. Deixem bullir uns 10 minuts i afegim els cigrons.
  4. Preparem una picada a base d’ametlles, avellanes, els alls, el julivert i les llesques de pa fregit.
  5. Posem a picada a la cassola, juntament amb una copa de brandi. Remenem i deixem fer uns 20 minuts.
  6. La salseta ha de quedar espesseta i ha sucar pa……….

P1090097

Recordeu que……….

  • Tant la tripa com el cap, os la tallarà la carnissera sense cap problema.
  • Es un plat que queda potser millor, menjar-lo un dia per altre.
  • La salseta ha de quedar espesseta, en principi amb la pròpia gelatina del cap i la picada es suficient, però si vegeu que no es suficient, sempre podeu afegir a la salsa una cullerada de farina dissolta amb una tasseta amb una mica de suc.

P1090100

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Menuts, Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Cap i pota amb cigrons.

  1. marina ha dit:

    Una tradició deliciosa, sense dubte!

  2. Esther ha dit:

    Nena.. i quan hi afegeixes els cigrons?

    • Ostres perdona Esther, m’havia oblidat dels cigrons….. Ja ho he corregit a la entrada, jo els poso uns 10 minuts desprès de posar la cap i pota al sofregit.
      Gracies per la correcció un peto molt fort.

  3. Retroenllaç: Cap i pota amb cigrons. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s