Ahir vaig estar al mercat i a la peixateria tenien uns calamars de costa amb una pinta magnifica, així que no hem vaig poder resistir i vaig comprar quatre. Com no tenia clar com el volia fer, la decisió la he pres avui i per dinar he fet una “Fideuá de Calamars”, sense cap peix ni marisc mes.
Com son molt grans, he fet servir 2 i els altres 2 els faré aquesta nit a la romana, així que ja veieu, avui va de calamars………….
Una mica d’historia.
Com ja vaig explicar en una altre entrada, els fideus gruixuts van ser introduïts als Països Catalans pels àrabs. Estan fets amb farina de blat, aigua i a vegades amb ou.
A la nostra cuina s’utilitzen en plats tant típics, com els fideus a la cassola, que no hem de confondre amb la fideuà o els fideus rossejats, que es fan amb fideus de cabell d’àngel, (plat típic de pescadors). Es poden fer servir diferents mides de fideus, des del nº 0 al nº 9.
Com va escriure Vázquez Montalbán, la cuina catalana es una cuina que ha creat la seva pròpia tradició amb la pasta, extreta de la gastronomia italiana. Creant plats estrelles, els canelons, els macarrons i com no els fideus a la cassola. Convertits amb plats tradicionals catalans.
La Fideuá es típica de Valencia i segons alguns escrits el seu inventor va ser un pescador, Gabriel Rodríguez Pastor, que far de cuinar a la barca el arròs a banda i que el patró es menges quasi tot el ranxo ell sol. Va idear cuinar el mateix plat però amb fideus, per veure si al patró li resultava menys apetitós.
L’invent va agradar, i la fama del plat es va estendre pels restaurants del port com la “Casa la Pastaora”, on es cuinaven les primeres “fideuaes”, consagrant-se com un plat característic i imprescindible.
Ingredients.
- 0,500 gr de fideus nº4.
- 3 calamars frescos.
- 1 ceba de Figueres.
- 4 tomàquets madurs.
- 4 dents d’alls.
- 1 cullaredeta de pebrot vermell dolç.
- julivert.
- Oli d’oliva.
- 1 litre de brou de peix.
Temps d’elaboració.
1 hora i 3/4.
Elaboració.
- Tallem els calamars a rodanxes una mica gruixudes. En una paella posem oli i els sofregim. Passats uns 10 minuts els retirem i reservem.
- A la mateixa cassola posem la ceba trinxada, salpebrem i deixem fer a foc lent, uns 45 minut, mes o menys. Si veiem que la ceba es queda massa seca, afegim un got d’aigua.
- Una vegada que veiem que la ceba esta transparent afegim els tomàquets ratllats i el pebrot vermell. Deixem fer, fins que queda com una melmelada(uns 30 minuts). Afegim els calamars i deixem fer una mica mes.
- En una cassola de ferro o en una paellera, posem una mica d’oli, i sofregim els alls que tindrem tallats a llesques. Quan estiguin daurats, però no cremats, afegim els fideus i anem remenant amb una cullera de fusta. Han de quedar dauradets, en aquest procés hem de ser curosos, ja que es cremen amb facilitat.
- Una vegada que els veiem torrats, aboquem el sofregit que teníem reservat amb els calamars. Donem unes voltes perquè els fideus agafin el gustet, i afegim el caldo que tindrem calent.
- Deixem bullir uns 20 minuts i apaguem el foc. Deixem reposar uns 5 minuts i veurem com els fideus es vam aixecant de la cassola.
S’haurà de provar de fer, doncs, la fideuà només amb calamar! T’ha quedat molt temptadora!
Gracies Marina, per seguir el bloc. Això anima molt. Penso que els fideus amb peix crec que queden boníssim amb qualsevol tipus de peix o marisc….
Un peto
Retroenllaç: Fideuá amb calamars. | Celler-Adocse