Bacallà a la Catalana.

P1080745

A casa aquest plat sempre s’ha anomenat bacallà a la catalana, encara que també se l’anomena bacallà de quaresma. La meva mare el feia amb pèsols, l’àvia del meu marit afegia pinyons………Es un plat tradicional que cada cuina ho fa a la seva manera, però per mi no pot faltar: les panses, les carxofes i l’ou dur.

Durant molts anys al Diumenge de Pasqua anàvem al poble de la família del meu marit de Guissona a la Segarra. Arribavem el dissabte anaven a dormir a un pis que tenien els meus sogres. Pel mati del diumenge anàvem a comprar coca de forner i xocolata, esmorzaven i el meu sogre es guarnia amb pantalons negres, camisa blanca, la faixa vermella i la barretina. Agafava el clarinet i sortíem al carrer per gaudir de les Caramelles.

Per la festa de les caramelles es fan colles que recorren els carrers del poble cantant cançons, parant en cada casa on els propietaris obsequien a la colla amb ous, caramels, llonganissa, etc…. La colla porta un cistell adornat amb flors i normalment agafat al final de un pal llarg, per poder arribar als balcons mes alts. Quins records……….

Una mica d’historia.

El bacalla sempre s’ha relacionat amb l’època de quaresma i com a exemple podem veure que la vella quaresma porta un bacallà a la ma.

Hem de tenir en compte que antigament no hi havia neveres i la conservació dels aliments era molt important.  Per això el bacalla, com es salava, es podia conservar molt de temps. Això i el fet que l’Església, en període de Quaresma, prohibís menjar carn, el va convertir en un plat propi d’aquestes dates.

P1080736

Ingredients per 6 persones:

  • 6 peces de morro de bacallà dessalat.
  • 4 escarxofes.
  • 3 ou durs.
  • 100 gr de panses de corinto.
  • un grapadet de pinyons.
  • 2 cebes de Figueres.
  • 3 tomàquets ben madurs.
  • farina.
  • sal.
  • pebre.
  • Llorer.

Per la picada:

  • 10 avellanes.
  • 4 dents d’alls.
  • 1 llesqueta de pa torrat.
  • julivert.

Temps d’elaboració.

1 hora 30 minuts.

P1070202

Elaboració:

Primer lloc desalarem el bacalla:

  1. Per dessalar el bacallà necessitarem uns 4 dies. Jo poso el bacallà en un bol de vidre amb aigua freda a la nevera durant 4 dies. Hi ha d’haver prou aigua perquè els talls quedin ben coberts. La pell del bacallà ha de quedar a sobre, per tal de que els talls dessalin bé. Si es pot es millor que dintre del vol, els talls es disposin en un sola capa.
  2. Al 4º dia es canvia tres cops l’aigua. Al mati, al migdia i al vespre. El mateix dia que hem de preparar el bacallà, el tastem i si convé es torna a canviar l’aigua per últim cop.
  3. Abans de cuinar-lo és recomanable embolicar-lo amb un drap de cuina perquè quedi ben sec i així evitarem que al cuinar-lo es trenqui.

Per fer la recepta.

  1. Posem les panses en remull en aigua calenta durant una hora.
  2. Enfarinem el bacallà i el fregim en una paella amb oli. El retirem i el reservem.
  3. En el mateix oli, fem fregir la ceba trinxada, la deixem fer uns 20 minuts.
  4. En un altra paella amb oli fregim les escarxofes tallades a 1/4 i ben enfarinades, una vegada fregides les retirem i reservem.
  5. Quan la ceba estigui ben daurada afegim el tomàquet ratllat i la fulla de llorer. Deixem que es faci el sofregit uns 20 minuts, una vegada fet, afegim una mica d’aigua i el bacallà. Alhora de remenar el bacallà, i per evitar que es trenqui, es millor fer-ho sacsejant la cassola.
  6. Afegim les panses ja escorregudes del aigua, la picada, i ho deixem fer a foc lent uns 10 minuts (penseu que el bacallà esta ja fet).
    Abans de servir-ho, hi posem els ous durs tallats per la meitat

P1070206

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Peix i Marisc, Tradicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

13 respostes a Bacallà a la Catalana.

  1. marina ha dit:

    oh! Molt bo! I molt bé, això d’incorporar una mica d’història al post… el fa encara amb més salsa!! Petons

  2. Retroenllaç: Bacallà a la Catalana. | Sopa Sapastra

  3. Retroenllaç: Bacallà amb sanfaina | Al Caliu de la Cuina

  4. Retroenllaç: Bacalla amb tomaquet gratinat. | Al Caliu de la Cuina

  5. Retroenllaç: Bacallà arrebosat amb salsa de tomàquet. | Al Caliu de la Cuina

  6. Retroenllaç: Bacallà al pil-pil. | Al Caliu de la Cuina

  7. Jaume Mercadé Beneit ha dit:

    Tot buscant una recepta de bacallà a la catalana, m´ha fet molta il.lusió tovar algú que guarda un bon record de les caramelles de Guissona. Jo soc de Guissona i aquest any, com cada any, hem tornat a sortir al carrer el dia de Pasqua. Moltes gràcies.

  8. quima ha dit:

    Buscant la recepta del bacallà de quaresma, t’he trobat i t’he de dir que de totes les receptes que he llegit, la teva es la que em recorda mes la de la meva àvia i de la meva mare. Jo també el faig així, i m’ha agradat molt trobar-la aquí! Moltes gràcies per compartir-la

    • Gracies Quima, m’encanta que t’hagi agradat la recepta, la màgia de la cuina es el poder que te de desperta records de olors i sabors de casa nostra.
      Un peto ben fort.
      Emilia al caliu de la cuina

  9. TuPutaMadre ha dit:

    Molt boo🖕🏿🖕🏿

  10. Retroenllaç: Bacallà a la Catalana. - Catalonia Image

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s