Pollastre rostit amb bolets.

P1080522

Aquesta es una recepta tradicional catalana “Pollastre amb bolets”, es d’aquelles receptes que hem mentjat sempre a casa. La mama el feia amb barreja de bolets o be rovellons depenent del que trobava al mercat, una bona salseta i a sucar pa……

Una mica d’informacio:

L’any 2010, en tot l’Estat Espanyol es van criar 80.802 pollastres ecològics. D’aquests, 14.396 animals van ser engreixats a Catalunya en 12 explotacions ramaderes. Malgrat aquestes dades tan modestes, el sector de l’avicultura ecològica de carn és un sector estratègic i amb un potencial de creixement molt gran.

El nombre d’operadors inscrits en producció ecològica tampoc no ha parat de créixer des de l’any 1995, quan només eren 236 arreu de Catalunya; ara parlem de fins a 1.915 inscrits fins al març del 2012. Aquesta dada representa un increment del 16,9% dels inscrits el 2010. Pel que fa a productors, n’hi ha 1.494 (un 19,81% més que el 2010) i pel que fa a empreses, el nombre d’elaboradors va ser de 812, fet que representa un increment del 17%.

Els pollastres criats de forma ecològica, són melosos, amb greix ben infiltrat. Per força s’ha de notar a la cuina el gust, perquè no han estat inflats en pocs dies, como mínim triguen 3 mesos a estar amb el seu punt idoni mentre, els pollastres convencionals estan llestos en 40 dies.

La doctora Olga Cuevas comenta sobre les carns d’aus, que “la qualitat de la carn dels animals criats d’una manera natural i no manipulats per les indústries càrnies no està només en els pinsos, en les hormones i en els additius”. “Els greixos dels animals criats d’una manera natural tenen una proporció més alta d’àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats que els seus germans estabulats i alimentats amb pinsos, els greixos dels quals seran molt més saturats”.

Valor nutricional.

El pollastre és una carn blanca, amb poc greix i fàcil de digerir. Una característica que cal tenir en compte és que aquest greix es localitza sota la pell i, per tant, es pot eliminar fàcilment.

Pel que fa a vitamines, destaca el seu contingut en àcid fòlic, que té un paper important en la formació dels glòbuls vermells, i la vitamina B3, fonamental per aprofitar l’energia dels aliments. A més, conté potassi, que contribueix al manteniment de l’equilibri dels líquids corporals, i fòsfor, necessari per totes les reaccions químiques del cos.

Ingredients per 6 persones.

  • 1 pollastre de pagès de cria ecològica, tallat a octaus.
  • 3 cebes de figueres.
  • 1 tomàquet madur.
  • 1 cap d’alls.
  • 1 branca de canyella.
  • 1 fulla de llorer.
  • 1 branca de romaní.
  • oli d’oliva verge.
  • 350 gr de barreja de bolets.
  • una mica de farina.

Per la picada:

  • 4 dents d’alls.
  • Julivert.
  • unes 10 ametlles.
  • 1 galeta maria.

Temps d’elaboració:

1 hora i 50 minuts.

P1080518

Elaboració.

  1. Posem oli en una cassola de ferro i la posem al foc. Salpebrem els trossos de pollastre, els enfarinem i quan estigui l’oli ven calent afegim el pollastre i deixem enrossir (aquest pas es fa a foc fort perquè el pollastre quedi rostit no bullit).
  2. Quan el pollastre estigui ben ros per tota reu, afegim la ceba ben trinxada, la fulla de llorer, la branqueta de romani, el cap d’alls i la branqueta de canyella, baixem el foc. Remenem i deixem fer uns 20 minuts.
  3. Pasats els 20 minuts, afegim el got de whisky, el tomàquet i la picada, deixem que s’evapori el alcohol i afegim el got de brou.
  4. Deixem fer a foc lent 1 hora. Quant faltin uns 10 minuts afegim els bolets. Deixem uns 15 minuts mes i apagem el foc.

P1080520

Recordeu que……..

  • Es important fer servir un bon pollastre, millor si es de criança ecològica o si no de pagès.
  • El fet d’enfarinar el pollastre deixa la salseta mes lligada.
  • Com bon plat de tradició catalana no pot faltar la picada.

El racó del vi………

  • Avui torno a entrar amb aquest apartat, la raó de no fer-ho en cada recepta, es un fet molt senzill: com es agrada el vi que avui us poso es el que mes fem servir amb els diferent àpats que fem així que no tinc gaire varietat……
  • El vi en concret es un ” Albert i Noya” 2008 de la varietat Syrah. Te D.O Penedès, de agricultura ecològica, que vol dir que no s’utilitzen productes químics de síntesis .
  • Prové de la finca Can Simon de la Vinya al Costers de Mediona, te una maceració de 16 dies i 14 mesos en botes de roure.
  • A casa des  que el vam provar en va encantar i per mi que no soc massa de vi, en sembla magnífic!!!!

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Pollastre rostit amb bolets.

  1. Toni ha dit:

    La recepta molt bé, la explicació molt bé, només hi ha una cosa que fa mal als ulls, i és què en català es diu una cabeça d’alls (que vol diu “bulbo” en castellà), que està compost per diversos grans d’all, en cap moment fa referència a un “cap”. Espero que us preguen aquestes consideracions com un suggeriment amic.

  2. mercè ha dit:

    Hola!
    quan poses el pollatre a rostir, amb la cassola sense tapar, oi? i després quan poses la ceba i la resta, tapes la cassola?
    Gràcies!

    • Hola Mercé primer de tot gracies per seguir el bloc, gracies de veritat. Respecte al pollastre, jo sempre el deixo sense tapa, mentrestant el rosteixo, perquè trobo que queda mes cruixent i després tal com molt be en comentes, tapo la cossola, ja que amb el pròpia vapor trobo que queda mes melós
      Un peto molt fort.

  3. espluguenca ha dit:

    acabo de pendre nota dema penso fer aquest pollastre.

  4. Retroenllaç: Pollastre rostit amb bolets. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.