Ceba caramel·litzada.

P1080596

Fa un temps, ja vaig fer una entrada de “ceba confitada”. Avui faig aquesta entrada amb “ceba caramel.lizada” la diferencia esta en que la ceba confitada es fa amb oli, sal i a foc molt lent, mentre que la caramel·litzada es fa amb oli, mantega, sucre o mel i un xic de vinagre o vi Porto.

En el cas de la ceba confitada, esta pensada per fer-la i consumir-la en pocs dies i guardar-la a la nevera. La caramel.litzada ens permet guardar-la a la nevera mes temps o be posar-la en pots de vidre, bullir-los al bany maria  i guardar-la uns quants mesos.

Aquesta ceba en un basic de la nostra cuina, ideal per acompanyar carns, bacallà o torrades amb formatge…és una mica lenta de fer però us asseguro que val la pena, ja veureu que es tot un èxit………

Una mica d’història.

La ceba és un dels cultius més antics de la cultura mediterrània. És coneguda des d’antic per la cultura egípcia, Persa o India.

A l’Índia un tractat mèdic anomenat Charaka-Sanhita la proposa com excel · lent diürètic i remei contra malalties cardíaques, oculars o de les articulacions.

A Egipte eren molt valorades i fins i tot alguns experts estableixen hipòtesis en què s’ofereix la ceba com un dels aliments principals en la dieta dels treballadors de les piràmides, juntament amb alls i porros; utilitzant també durant els sacrificis i funerals a manera de ofrenes.

Grecs i romans van utilitzar aquesta hortalissa per alimentar a les seves tropes de combat en la creença que atorgava força en les batalles cos a cos. Serien aquests últims els que introduirien el consum de ceba a la resta de països riberencs de la Mediterrània, propagant i desenvolupant el seu cultiu durant l’època de dominació imperial.

Durant l’Edat Mitjana els exemplars plantats presentaven bulbs grans a partir dels quals es van especialitzar les varietats que es comercialitzen en l’actualitat.

Ingredients.

  • 2 quilos de cebes de Figueres.
  • 4 cullerades de sucre de canya.
  • 4 cullerades de mel de romaní.
  • Un rajolí d’oli.
  • 100 grams de mantega.
  • 1/2 got de vi de porto.
  • un pessic de sal.

P1080591

Temps d’elaboració

3 hores.

P1080592

Elaboració.

  1. Posem en un casso que tingui els fons gruixut, un rajolí d’oli, la mantega i la ceba de Figueres tallada ben prima.
  2. Deixem que suï una mica, afegim el sucre de canya i el porto, i deixem fer unes 2 hores i 30 minuts a foc molt lent.
  3. Afegim la mel i deixem fer uns 30 minuts mes i apaguem el foc.
  4. Ara la podem reservar i fer servir quan la necessitem.
  5. Si volem guardar-la per mes temps la podem posar en pots de vidre i els bullim al bany maria durant 20 minuts. Deixem refredar dintre de la cassola.
  6. Els guardem i ho podem fer servir quan ho necessitem.

P1080593

Recordeu que……

  • Recordeu que la ceba minva molt, axis teniu que tindre en compte que de un quilo de ceba pot quedar una vegada confitada, uns 250 gr.
  • Jo no poso massa sucre ja que no m’agrada massa dolç, això es al vostre gust.
  • Jo utilitzo cebes de Figueres ja que te un punt mes dolç.
  • Es molt important que el foc estigui molt lent, ha de bullir però molt poc a poc. Fins que quedi un color avellana fosc.

P1080598

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants, Conserves, Cuina vegetaria, Melmelades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Ceba caramel·litzada.

  1. Retroenllaç: Vieires sobre ceba caramel.litzada i gratinades. | Al caliu de la cuina

  2. Retroenllaç: Ceba caramel·litzada. | Celler-Adocse

  3. M.Doloes Rossell ha dit:

    EXSELEN avui he descobert la vostre pagina vos mirare pre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.