Aquesta recepta es de aquelles que he vist fer des de petita, per la meva avia. Antigament a casa de la avia a Navarra, es feien pastes dos vegades al any, per Nadal i per les festes del poble, al Setembre. La avia feia dos tipus de pastes: una amb farina d’ametlla amb diferents formes “mantecados” i les altres “magdalenes”.
Les feiem a casa, a la cuina, i les portàvem a coure al forn del poble “Horno Cooperativo”, per fer la pasta de les pastes ens reuníem la família i alguna veïna i era tota una festa.
Aqui us explico la recepta de les magdalenes de l’avia: ous, sucre, oli infusionat amb pell de taronja, pell de llimona, llet, un rajolí d’anís, farina, llevat i una mica de sal(jo no poso l’anís).
Segons l’avia el secret de les seves magdalenes, era fer la pasta i deixar-la en la “Despensa”(quan no teníem nevera) i desprès en la nevera durant tota la nit. Segons ella era la manera de que pugessin ben altes i esponjoses i deu ser veritat ja que fen-les així no fallem mai.
Es realment fàcil i econòmic fer unes magnifiques magdalenes casolanes per esmorzar o berenar, i així evitar, sempre que puguem, comprar pastes industrials, que realment no ens aporten res………Podem fer-les el cap de setmana i desfruitar-les, quan ens vinguin de gust,us puc assegurar que queden boníssimes.
Bé, mans a la massa……………………
Batim els ous i el sucre.
Ingredients per 12 und.
- 3 ous de corral.
- 180 grs. de sucre.
- 60 ml. de llet
- 200 ml d’ oli d’oliva.
- 200 gr de farina.
- 2 culleradetes de llevat.
- 1 llimona.
- La pell de una taronja.
- un pessic de sal.
Temps d’elaboració.
10 minuts de preparació,12 hores a la nevera i 15 minuts de forn.
Batim tots els ingredients.
Elaboració.
- Primer posem l’oli en un casso al foc amb la pell de taronja a foc molt fluix, per deixa infusionar, sense que arribi a bullir. Ho deixem uns 20 minuts, apaguem el foc i deixem refredar.
- En un bol bati’m els ous amb el sucre fins que estiguin espumosos, mes o menys uns 5 minuts. Ha de quedar blanquinós i amb bombolletes.
- Trèiem la pell de taronja del oli i ho barregem amb la llet i ho anem afegim a la barreja de ous i sucre.
- Barregem la farina, el llevat i la sal, i amb la ajuda de un colador tamisem i ho afegim a la pasta, juntament amb la ratlladura de la llimona. Batem de dalt a baix amb un batedor de ma o una llengua de cuina, uns 2 o 3 minuts fins veiem que tota la massa esta ben emulsionada.
- Posem el bol, tapat amb paper film, a la nevera i ho deixem tota la nit.
- L’endemà omplim els motllos tres quartes parts i els posem al forn que tindrem preescalfat a 200 º, deixem uns 10 minuts, baixem el forn a 180º, deixem uns 5 minuts mes, apaguem i trèiem la safata del forn. Aquest es el temps que necessita el meu forn però teniu en compta, que cada forn es diferent.
- Deixem refredar les magdalenes i ja podem menjar, les que ens sobrin les podem guardar en un pot metàl·lic.
Així es com queda la pasta quant la trèiem de la nevera, passades unes 12 hores.
Recordeu que……..
- Es molt important batre bé els ous i el sucre, fins que quedi ben espumós i amb bombolletes.
- L’oli no ha de bullir, s’ha de infusionar amb la pell de la taronja.
- La farina s’ha de tamisa amb un colador, perquè agafi aire.
- Una vegada feta la pasta es podrien omplir els motllos immediatament, però queden molt mes esponjoses si es deixen unes 12 hores a la nevera.
- Si us agrada podeu afegir un xic d’anís o de vainilla, per donar un sabor una mica diferent.
- Aquestes magdalenes les podeu fer amb la base que explico i afegir allò que mes us agradi, poma, xocolata en trossos, crema de xocolata(nocilla) o de melmelada.
Gràcies per compartir la recepta, la estic seguint i segur que seran bonisimes!!
Gracies Pepi per seguir el bloc, ja em diràs si t’agraden. Un peto molt fort.
Retroenllaç: Magdalenes de Gerds. | Al Caliu de la Cuina
Retroenllaç: Aniversari del bloc i les dotze receptes mes vistes. | Al caliu de la cuina
Hola! Hem seguit la recepta amb la meva filla (sense deixar reposar la massa tanta estona, no hem tingut paciencia…) i ens han quedat unes magdalenes espongoses, amb un regust a taronja…en fi, casolanes, boníssimes!!!!
Moltes gràcies per l’explicació tan amena, gràfica i fàcil de seguir!
gracies per el teu comentari.
un peto
Retroenllaç: Magdalenes casolanes clàssiques. | Celler-Adocse
Retroenllaç: Pa de pessic Genovés 6 esmorzars dolços. | Al caliu de la cuina
He seguit la teva recepta tal com dius però hi ha una cosa q no em quadra. En el primer pas diu q l’oli a foc molt fluix durant 20 minuts però q no arribi a bullir. És impossible q no arribi a bullir estan 20 minuts al foc. Potser ho he entès malament. M’ho pots aclarir ?? Gràcies