Avui un presento un postra que m’encanta fer, sobre tot pensant que arriba el cap de setmana i sempre va bé tindre un dolç preparat per prendre una copeta de cava. Acompanyants dels nostres amics, la nostra família o be sols, donant-nos un regal als sentits.
La faig fer per primera vegada fa uns anys per una revetlla de Sant Joan, dedicada al meu marit i a la meva mare, ja que els agrada la crema sobre qualsevol altre farcit…………
Tant les coques com la crema, son receptes imprescindibles a la cuina catalana, de fet abans quan anaven a qualsevol poble, la primera visita que feien era al forn a comprar diferents tipus de coques. Es un postra molt senzill de fer i ràpid, es pot utilitzar com postra desprès de un dinar o be per un bon esmorza o berenar.
La crema pastissera es una de les mes utilitzades en rebosteria, per fer farcits de tota mena: bunyols, canyes, braços de gitano, lioneses, xuixos, crestes de pasta de full, coca de Sant Joan, Tortell de reis…. etc.
Es important no fer la crema amb massa antelació. Ja que és molt senyora, i cal fer-la en el moment de fer-la servir.
Bé, mans a la massa, ens posem el davantal, una copeta de un bon vi, una bona musica i a cuinar ¡¡¡¡¡
Una mica d’história.
La crema pastissera es una variant de la crema catalana que ja apareix als receptaris medievals catalans del segle XIV Llibre de Sent Soví i Llibre del Coch del segle XVI, i es considerat uns dels postres més antics a Europa en la seva categoria.
Al escrit del Baró de Malda, “Calaix de Sastre” i mes especialment al llibre estret de les seves memòries ” xocolata cada dia: a taula amb el Baró de Malda”, ja es parla de la crema catalana com postra preferit del Baró i de la classe acomodada de Barcelona.
Al segle XX apareix en l’obra de Josep Pla i del poeta Miquel Martí i Pol, entre molts altres. La recepta ha tingut una petita variació durant el segle XX, ja que se ha anat substituint el midó per la farina de blat de moro (maizena).
Ingredients.
- 2 làmines de pasta de full.
- 40 gr de pinyons.
- sucre.
- una mica d’aigua.
Per la crema pastissera:
- 4 rovells d’ous ecològics.
- 500 litre de llet fresca.
- 40 gr de Maizena.
- 75 gr de sucre.
- 1 pell de llimona.
- 1 branca de canyella.
- 25 gr de sucre de vainilla.
Temps d’elaboració.
45 minuts.
Elaboració:
- En un bol posem el pinyons en remull en una mica d’aigua, així evitem que es cremin a l’hora de posar-los al forn.
- Per fer la crema posem la llet en un casso amb la pell de llimona i la branca de canyella. Mentre debatem els rovells d’ous amb la sucre i el sucre de vainilla, fins que quedi una barreja blanquinosa.
- Dissoldre la Maizena en un rajolí de llet freda i la barregem amb els rovells.
- Quan comença a bullir la llet la retirem del foc, traiem la pell de llimona i la canyella.
- Afegim la barreja del rovells i sucre a la llet, tornem a posar el casso al foc i remenem continuament uns minuts fins que comença a espessir (hem de anar amb compte ja que es pot aferra amb facilitat). Retirem i deixem refredar.
- Posem una de les làmines de pasta de full en una safata, a sobre de paper de cuinar. La punxarem amb una forquilla i a sobre li posem la crema pastissera, deixant uns 2 cm de marge.
- A sobre tanquem amb l’altra làmina de pasta de full. pintem les vores amb rovell i les tanquem be.
- Repartim be sobre la coca, els pinyons ben escorreguts del aigua, tirem el sucre de vainilla per sobre.
- Ho fem coure al forn a 180 ºC uns 30 minuts.
Recordeu que………
-
Al fer servir ous frescos, teniu que tindrà la prudència de guardar a la nevera, si os sobra una mica. Es important no fer la crema amb masa antelació. Ja que és molt senyora, i cal fer-la en el moment de fer-la servir.
-
El fet de hidratar els pinyons en aigua permet que no es cremin al posar-los al forn.
Retroenllaç: Pastís de pasta de full amb crema i poma. | Al Caliu de la Cuina
Retroenllaç: Pastís de crema amb lemon curd. | Al Caliu de la Cuina
Retroenllaç: Pastís de pasta de full amb poma i crema catalana amb llet de ovella. | Al Caliu de la Cuina
Retroenllaç: Lioneses de nata i crema. | Al Caliu de la Cuina
Retroenllaç: Coca de pasta de full i crema. | Celler-Adocse