El pollastre de pagès farcit es tipic per el dia de Nadal, jo el faig com segon plat, però que en realitat es converteix en un tercer: primer el brou amb galets, desprès la carn d’olla i per últim el pollastre. Així que he anat reduint la quantitat de pollastre perquè sempre sobra.
Aquest any tenim en compte que eren 15 persones he fet dos pollastres i ha sobrat mig, però tinc que dir que ha estat un èxit, ja que ha agradat a tothom, però amb l’ il·lusió i la xerrameca(que tinc molta) m’he oblidat de fer fotos del pollastre sense i fet, però os dona la meva paraula que ha quedat esplèndid.
A la recepta he posat les quantitas per un pollastre, teniu en compta que ademes del pollastre esta el farcit, podan mentjar 7 o 8 persones, aixi que anim, queda fantastic…..
Ja hen direu com us queda……….
Ingredients per 7 persones.
- 1 pollastre de pages de 3,5 quilo.
- 200 g de carn de botifarra (la venen a les tocineries).
- 100 g de cansalada grassa tallada a trossets.
- 8 cebes de Figueres petites.
- 14 prunes sense os.
- 30 gr de pinyons.
- 1 trufa.(les venen en potets amb el seu suc)
- 3 pastanagues mitjanes.
- 4 tomàquets madurs tipus pera.
- 1 cabeça d’alls.
- manat d’herbes ( canyella, farigola, sajolida i llorer).
- 1/2 l de brou.
- 3 pomes Reinetes.
- 1 got de brandi
- 1 got de vi d’Oporto.
- oli d’oliva verge, sal i pebre.
Temps d’elaboració.
Elaboració.
- Per començar posem en una paella al foc, amb una mica d oli la carn de la botifarra amb la cansalada tallada a trossets, el brandi i el vi ranci. Apaguem el foc i afegim 2 prunes tallades a rodanxes, la trufa talladeta, els pinyons i mitja poma a trossets petits.
-
Salpebrem el pollastre per dintre, el farcim amb la farsa de carn, tanquem el pollastre amb un escuradents, el salpebrem i l’untem amb llard, posem un parell de fulles de llorer i el posem en una safata de forn.
- L’entrem al forn que ja estarà calent entre 170ºC, el deixem fer 30 minuts, hi posem el got de brandi i el de porto, i si cal una mica d’aigua. El tornem a entrar al forn i el deixem coure, unes 1 hora i mitja. Anem regant el pollastre amb una cullera, de tant en tant.
- Quan falti poc per que el pollastre estigui fet, afegiu-hi la pastanaga tallada a rodanxes, les cebes de Figueres, els alls, el manat d’herbes i els tomàquets pelats, sense llavors i tallats a daus, i deixeu-ho acabar de coure.
- Al cap de 1/2 hora afegim el brandi, el brou, les prunes (que tindrem en remull en brandi per hidratar-les) i la poma tallada a quarts i deixeu-ho acabar de coure tot junt. I ja per acabar, servim el pollastre tallat a trossos, amb el farcit i guarniu el plat amb les verdures i els fruits secs.
Recordeu que……
-
Sempre que la nostra economia ho permeti, es importa fer uns pollastres de pagès, alimentats amb gra.
- Per organitzar millor el dinar, podeu fer amb una mica de antelació els pollastres i en el últim moment posar-lo al forn uns 30 minuts per que quedin dauradets, però amb compte per que no quedin secs, tenin en compta que el pollastre de gra no te molt greix. Jo soc mes partidària de fer la farsa i farcir-los el dia abans al mati i guardar-los a la nevera i el dia de Nadal mentrestant es fa la escudella posar-los al forn.
Retroenllaç: Menú del dia de Nadal. | Al caliu de la cuina
Retroenllaç: Pollastre de pages farçit a la catalana. | Celler-Adocse