Escudella de galets i carn d’olla de Nadal.

P1070998

Per Nadal la tradició a Catalunya mana una bona escudella amb galets i després la carn d’olla. L’escudella és un brou molt complet que es fa amb tota mena de carns (vedella, porc, gallina, bull negre, bull blanc…), així com amb la tradicional pilota (carn picada, all i julivert), patates i cigrons.

De primer, es serveis el brou amb els galets i la carn es serveis en una safata, i en un altre les verdures, els cigrons i les patates.

P1070978

Una mica de memória.

Per a mi, la escudella de Nadal es com la família, cada un som diferents, el pollastre, la vedella, la botifarra,les herbes, i encara i sent diferents quant ens ajuntem i fem coses amb comú, el resultat es un caldo substanciós, amb uns sabors magnífics una barreja insuperable.

Moltes vegades pensem que les diferencies ens separen i no veien, que per fer un bon brou, tant important es la carn com els ossos……

Fer la escudella el dia de Nadal es tot un ritual, un exercici del meus sentits. Desde que tinc records veig a la meva mare a primera hora del mati amb una gran cassola fumejant i tota la cuina plena de verdures, llegums, carns……..

Ingredients per 15 persones.

  • 1 gallina sensera.
  • 1 tros d’os de pernil de gla.
  • 3 ossos de gonoll de vedella.
  • 2 uni. de carcanada de pollastre.
  • 1 quilo de jarret de vedella.
  • 1/2 quilo de costella de vedella.
  • 1 pollastre de pages.
  • 1 tros de cansalada viada.
  • 10 meitats de peus de porc.
  • 12 uni. de salsitxes cruas.
  • 2 Botifarres negres.
  • 2 orella de porc.
  • 1 careta de porc.

Verdures:

  • 2 branques d’api.
  •  4 pastanagues.
  • 3 porros.
  • 1 col.
  • 10 patates pelades grans a quarts.
  • 500 g de cigrons.
  • 1 quilo de galets.
  • Aigua.

P1020503

Per a la pilota:

  • 750 g de carn picada de vedella, 500 g de carn picada de porc i 300 gr de cansalada del coll.
  • sal.
  • all picat, julivert picat.
  • 4 ous.
  • molla de pa de la vigília.
  • Una mica de llet.
  • farina.

P1020526Temps d’elaboració.

3 hores.

Elaboració.

  1. Ompliu una olla alta amb uns 12 l d’aigua i poseu-la al foc a temperatura mitjana-alta.
  2. Primer poseu-hi dintre de la cassola les carns mes dures, la gallina, el os de pernil, els ossos de vedella, els ossos de espinada de porc, el jarret de vedella, les carcasses de pollastre, la costella de vedella i els cigrons que tindrem en remull desde la nit anterior, els posem dintra de un saquet (el venen ja especials per bullir la llegum). Salem el aigua i deixem que arranqui el bull, i anem treiem la brumera que es formara a la part superior del aigua. Deixem bullir 30 minuts.
  3. Passats els 30 minuts, afagim la careta de porc, la orella, la cansalada,  i els peus de porc tallats per la meitat que ja tindrem mig bullits.
  4. Una vegada que comença a bullir deixem unes 2 hores.
  5. Mentrestant preparem la pilota: Posem les carns en un bol, afegim els ous sencers, sal, pebre, el pa remullat amb llet, els alls i el julivert tallat a trossets. Barregem fins que quedi una pasta maleable per fer una pilota. Fem la pilota, la pasem per la farina.
  6. Pasades les 2 hores, afegim a la cassola la pilota, juntament amb les verdures i les salsitxes.
  7. Després de deixar bullir 1 hora mes, afagim la botifarra negra i tanquem el foc.
  8. Retirem caldo de l’olla gran, i el repartim en dos cassoles, en una d’elles posem la patata i la col per bullir.
  9. En l’altra olla, coleu-hi el brou i bulliu la pasta de galets fins a deixar-la al punt.

P1080004

Recordeu que……

  • El os de pernil sempre es bo posar-lo de la part de la inferior de la pota, que fa el caldo blanc (preguntar-ho a la vostre carnicera).
  • Jo bull, els peus de porc abans, perquè no deixi el caldo tant fort.
  • Es important que anem treien la bromera que es forma a sobre del brou, ja que son les impureses de les carns així com el greix. D’aquesta manera el brou queda menys gras i mes clar.
  • La carn picada la demaneu a la vostra carnisseria de confiança, jo per fer la pilota sempre demano que en piquin junts, la carn de vedella, la carn de porc i la cansalada ja que així queda la pilota molt mes melosa.

P1020522

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Sopes i cremes, Tradicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Escudella de galets i carn d’olla de Nadal.

  1. Retroenllaç: Menú del dia de Nadal. | Al caliu de la cuina

  2. Retroenllaç: Resum de receptes pels dies de Nadal. | Al caliu de la cuina

  3. Retroenllaç: Escudella de galets i carn d’olla de Nadal. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s