Menú del dia de Nadal.

P1070998

Amics per fi arriba Nadal¡¡¡¡¡, son unes festes que m’encanten, m’agraden les nadales, les llums, el pessebre i fins i tot el fred….. Hi aquesta any amb un membre mes de la família, el nostre net Joel, estem tant feliços¡¡¡.

Penso que això en ve de família, a casa meva, erem el meu pare i jo els que feien mes xerinola, muntàvem el pessebre a sobre de una tauleta al rebedor, adornàvem tot el pis amb garlandes i boles daurades, el pare posava al tocadics uns vinils de nadales, que a les hores eren “brillancicos” perquè eren en castellà…..

P1070943

Al papa li donaven el “lote”, una caixa amb dos ampolles de vermut, 2 de cava, neules, torrons, 1 ampolla de moscatell, 1 ampolla de brandi, llaunes de préssec i pinya amb almívar, 1 paquet de cafè,  unes llaunes de escopinyes, musclos i un pollastre del prat…… era tot un esdeveniment.

La mare feia mesos que anava estalviant per el regals de reis, alguns anys depenent de l’economia familiar, els reservava i els anava pagant cada setmana i així quant arribava la data ja estaven comprats i pagats. Eren temps difícils i crec que a mi particularment en van ensenyar a valorar i gaudir el que tinc.

Tots junts anaven a comprar un dia o dos abans de festes i feien la compra important per el menú de Nit Bona, Nadal i Sant Esteve. També era la data que anaven a buscar a “Ochoa”(una agencia de transports), un cistell que cada any ens enviava la meva avia des de Navarra. Dintre i ben embalat amb fulles de col, havien productes de la matança del porc, morcillas, xoriços, llom, carn magra i com peça important 1/2 cap de porc, que la mare feia la Nit Bona al forn amb patates, després de uns aperitius.

Son aquest records els que any darrera any en mouen a celebrar els Nadals amb molta alegria i sempre pensant que el meu pare, encara que no estigui ja físicament amb mi, també participa amb la preparació del pessebre i sento encara la seva veu dient-me a on posa cada figureta …..

Aquest son els meus record però segur que cada un de vosaltres te els seus i això es potser el mes meravellós d’aquestes festes, no us sembla amics………

P1020518

Una mica d’història.

El dia 25 de Desembre es celebra una de les commemoracions mes important al nostre país “Nadal”, es un dia per estar-se a casa amb la família. Abans, els ramats transhumants a l’hivern baixaven a les terres baixes. Però per Nadal els pastors tornaven cap a casa seva per estar amb la família, tancaven el ramat a les corts i d’aquí vé la dita de:

“Per nadal cada ovella al seu corral……….”

El dia de Nadal te el seu origen en les festes paganes dedicades al solstici d’hivern. Quan va arribar el cristianisme va transformar totes les festes de l’any i les hi va donar un caire religiós, així la festa del solstici d’estiu es va convertir en la Festa de Sant Joan, el Carnestoltes com un període compensat amb la Quaresma, etc.
Als Països Catalans el dia de Nadal te les seves tradicions pròpies. Un exemple és la realització del pessebre i una altra el tió de Nadal . També ho és el fet de celebrar Sant Esteve, el dia després de Nadal, per a poder-se reunir així amb l’altra part de la família amb qui no s’havia pogut estar per Nadal. En aquest dia especial els nens diuen un vers i a canvi els pares i els padrins els donen alguns diners.

El menú típic de la cultura catalana pel dia de Nadal és l’escudella i la carn d’olla de primer i pollastre o capó de segon. L’escudella és un brou molt complet que es fa amb tota mena de carn (vedella, porc, gallina, bull negre, bull blanc…), així com amb la tradicional pilota (carn picada, all i julivert), patates i cigrons.

P1020526

De primer, es serveis el brou amb els galets i la carn es serveis en una safata, i en un altre les verdures, els cigrons i les patates. De segon es serveis el pollastre farçit a la catalana i tot aquest àpat s’acostuma a acompanyar de cava o vi negre.

Antigament a pagès era la època que es matava un o dos pollastres, que havien criat durant 6 0 7 mesos, de aquí la dita:

” Per nadal matarem el gall i a la tia pepa li donarem un tall……..”

Per postres es serveixen els torrons i les neules acompanyats de moscatell. I com centre de tot, la família, les Nadales……..

Menú: 

Escudella amb galets.

(clicar aquí per veure la recepta)

P1080002

Carn d’olla.

P1080005

Pollastre al forn farcit a la catalana.

(Clicar aquí per veure la recepta)

P1070981

Postres.

Torrons variats.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus, Sopes i cremes, Tradicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s