Canelons de carn i rovellons.

Avui us presento un plat que m’encanta fer i menjar els ” canelons “. M’agradan amb tots els farçiments possibles: farçits de carn, de carn i bolets, de pollastre, de tonyina, de bolets, de bolets i foie, d’espinacs etc……

La tradició a Catalunya mana menjar els canelons de carn, el dia de Sant Esteve. A casa nostre els menjem aquest dia, seguint la tradició, i fets amb tot el carinyo per els tiets del meu marit, que son els que es portan tot el treball.
Jo he creat la meva propia tradicio i durant les festes de Nadal cada any, faig canelons de ceps, exit asegurat……

Aquesta vegada faré uns canelons de carn i rovellons, aprofitant que estem en plena temporada de bolets, fet que crec sincerament de gran importància, ja que si ens fixem ens hem acostumat a menjar qualsevol producte, en qualsevol estació sense tenir en compte si es un producte de temporada o no. Tenim que tornar a acostumant-se a menjar productes locals i de temporada. 

A la meva ciutat, que com ja sabeu aquesta alçades es Terrassa, des de el 26 d’Octubre al 18 de Novembre es celebra  la “Tardor de Caça i Bolets“, més de tres setmanes dedicades als productes gastronòmics estrella de la tardor, amb activitats que inclouen cursos i tallers, concursos, exposicions, degustacions, excursions, paquets turístics i jornades gastronòmiques. Amb 34 menús que ens ofereixen els restaurant de la ciutat, tot un plaer per els sentits….

Be després de exposar una mica la meva humil opinió i de convidar-vos a Terrassa, anem a la recepta………..

Una mica d’história

A Catalunya els canelons son el plat tipic del dia de Sant Esteve. Encara que antigament el plat que es feia aquest dia era “ l’arròs a la Catedral” o “arròs de colls i punys”, que era un arròs de aprofitament que es feia amb les despulles del dia de Nadal.

A la gastronomia catalana, els canelons els van introduir el cuiners italians que treballaben per les famílias de la burgesia al segle XIX a imatge dels que es feian Maison Doreé, restaurant situat a la Plaça Catalunya propietat dels germans Pompidor naturals de Terrassa pero de procedencia francesa. En poc temps el plat es va estendra amb tota la societat, aixó si adaptats als gustos catalans. Pasant a ser considerat avui dia un plat tradicional de les nostres taules.

Segons ens explica Josep Pla: “els canelons a la catalana es fan amb carn rostida, no amb carn picada o botifarra, la pasta es deixa ben tova, no al dente com a italia, es gratinan al forn cobert de beixamel i amb formatge rallat perque quedin ben dorats.

Ingredients per 32 und.

  • 400 gr de carn picada de vedella.
  • 400 gr de carn picada de porc.
  • 800 g de rovellons.
  • 32 làmines de pasta de canelons.
  • 800 gr de cebes de Figueres.
  • 50 g de formatge parmesa ratllat.
  • Mantega.
  • Oli d’oliva.
  • 6 grills d’all.
  • julivert.
  • 1 tofona.

Per a la beixamel:

  • 80 gr de farina integral.
  • 75 gr de mantega Cadi con DOP.(És de les porques mantegues del món amb denominació d’origen protegida)
  • 600 cl de llet .
  • 1 pessic de nou moscada.
  • Sal.
  • Pebre.
  • 3 tofones ratllades.
  • Un xic de brandi.

Temps d’elaboració.

2 hores.

Elaboració.

  1. Jo he fet servit pasta de la que no cal bullir, tal com indica la capsa, posem la pasta dels canelons amb aigua calenta amb una safata de forn durant uns 20 minuts.
  2. Un cop veiem que la pasta de caneló esta flexible, la anem retirant i deixeu-la escorre damunt d’un drap de cuina.
  3. Renteu els rovellons ben nets i talleu-los en trossos.
  4. Mentrestant, en una paella amb oli poseu la ceba trinxada, salem i deixem fer a foc lent durant 1 hora(si veiem que es seca massa la ceba podem posar una mica d’aigua).
  5. Una vegada confitada la ceba, afegim a la paella la carn picada de porc i de vedella, amb una mica de sal i pebre i deixeu que cogui tot plegat.
  6. En una altra paella fregiu els rovellons amb una mica d’oli. Deixeu que s’evapori l’aigua, afegim una mica de sal i l’all i el julivert trinxats.
  7. Un cop cuita piqueu la carn i els rovellons amb una picadora, i ho barregem amb 4 cullerades de beixamel i ja tindreu el farcit a punt.
  8. Per fer la beixamel, posem la mantega a la paella o en un casso, a mesura que es desfaci, afegiu-hi la farina per que quedi torrada, remenem amb una cullera de fusta.
  9. Aboqueu-hi la llet, quan aquesta arranqui el bull, condimenteu-ho amb sal, pebre, tòfona ratllada i unes gotes de brandi, deixem fer la beixamel que ha de quedar una mica clareta.
  10. Farciu els canelons amb el preparat i col·loqueu-los en una safata untada amb una mica de mantega. Cobriu-los amb la beixamel i escampeu-la per sobre perquè quedin ben coberts i posem el formatge ratllat pel damunt.
  11. Gratineu-los al forn, i ja els teniu llestos. Si voleu que quedin mes macos una vegada al plat, podem posar per sobre de cada canaló unes lamines de tòfona .

Recordeu que…….

  • Podeu fer servir altre tipus de bolets o be una barreja. Però el rovello i la tòfona per mi es imprescindible amb aquesta recepta, ja que donan un sabor totalment especial.
  • Es molt important confitar be la ceba, fin que quedi ben trasparent.
  • Com opció podeu servir els canelons amb la beixamel per sobre, unes llesques de formatge parmesà i la tòfona laminada, sense gratinar.
  • Sempre que sigui possible es important utilitza productes de temporada i de proximitat. De aquesta manera ens assegurem menjar productes frescos.

Racó del vi.

  • El maridatge per aquest canelons es pot fer amb un bon vi blanc de D.O Priorat. En aquest cas nosaltres ho hem fet amb un vi que hen van regalar uns amic per el nostre aniversari: un “Aigua de Llum” del celler Vall llarch collita del 2010. D.O Priorat i fet amb les varietats: Garnaxa blanc, Moscatel de Alejandría, Macabeo, Escanyavella i Viognier.
  • El Celler Vall Llach va ser creada a principis dels 90 pel cantant Lluís Llach i el notari Enric Costa a la localitat de Porrera, apostant per la microproducció controlada de les seves finques i “trossos” (les seves vinyes centenaris), buscant la qualitat per sobre de la quantitat. Tinc que dir que m’ha semblat un vi excelent.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Bolets, Pasta. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a Canelons de carn i rovellons.

  1. Acabo de sopar i torno a tenir gana veient aquests super canelons, quina pintassa!!
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets
    Sandra

  2. Retroenllaç: Idees pel dinar de Sant Esteve. | Al Caliu de la Cuina

  3. mbaigesw@yahoo.es ha dit:

    He fet per primera vegada uns canelons i com que teníem rovellons els he fet amb la teva recepta.
    El farcit ha sortit molt bó i la recepta ha estat fàcil de seguir.
    La llàstima ha estat la beixamel. Jo sempre la faig a ull sense mesures de farina i llet. He volgut seguir la teva recepta de la beixamel i s’ha espessit de seguida i el gust era de farina crua. Pot ser perquè he canviat la farina integral per la normal?

    • Bon dia primer vull donar-te les gracies per seguir el bloc i per fer la recepta, estic feliç que t’hagin agradat. Respecta a la beixamel no se perquè no t’ha sortit be, el fet de que la farina t’hagi quedat crua, penso que es perquè no l’has deixat enrossir suficientment, jo poso la mantega a la paella, quant esta transparent poso la farina i la deixo torrar uns minuts, afegeixo la llet de poc a poc i vaig remenant i després poso la crema de llet. Puc assegurar-te que queda be. El fet que t’hagi espessit massa ràpid entenc que es per la falta de líquid, però amb 1 litre de llet i 1/2 de crema de llet, penso que es suficient.
      Un peto molt fort.

  4. Retroenllaç: Canelons de carn i rovellons. | Celler-Adocse

  5. David ha dit:

    Bon dia,

    molt agraït per aquest blog de cuina i ànims a continuar afegint receptes.

    Comentar que he fet aquesta recepta i m’ha sortit boníssima! ( i sense fer servir rovellons de temporada doncs aquest any no hi ha molts a Catalunya… els de conserva es poden fer servir tot i que no tenen ni de bon troç el perfum del altres…)

    Cada any per les festes de Nadal preparo el pollastre rostit a la catalana tal qual expliques en la teva recepta de bloc i agrada a tothom. És un encert segur!

    Salut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.