Aquest es un postra de aquells molt senzill de fer, que em porta records de la meva infantesa i que nomes te un secret: utilitzar bons productes, una bona llet i uns ous ecològics…….Es podem fer totes les varietats que vulgueu-ho, de vainilla, de coco ratllat, de xocolata, de café……..
La meva avia el feia amb llet de cabra, acabada de munyir per el meu tiet Antonio. Primer la bullia en un recipient especial, que ella anomenava “cueceleches”, mentrestant bullia a foc molt lent anava treien la nata que surava per sobre i me la posava a sobre de una llesca de pa, boníssim………..
Una mica d’história
El flam es remunta a l’època del Imperi romà, on era anomenat tyropatina. Va ser durant aquest període que les gallines van ser domesticades i criades per posar ous.
Durant la edat mitjana, va ser un postra molt popular, ja que al 1491 l’Església decideix que els catòlics ja poden menjar ous i llet per Quaresma època en que es menjava com postra.
Es en aquesta època la cuina catalana és considerada la primera del món cristià segons Francesc Eiximenis i diversos autors italians. A la refinada cort de Nàpols del segle XV s’hi menja a la catalana, els Borja difonen productes i gustos dels Països Catalans i els cuiners italians es vanten, igualment, de cuina ‘alla catalana’ –menjar blanc, rostits, salsa ginestada, carbasses…
La paraula flam deriva de la paraula altoalemana “flado”, que significava coca o objecte pla, i també va ser per aquesta època que es va deixar de empolvorar pebre per la seva superfície, com acostumaven els romans, i es va substituir per sucre.
De fet el flam es va fer especialment popular a Espanya, on es va convertir en crema dolça generalment preparada amb sucre caramel · litzada. A part de la influència romana, els moros van introduir cítrics i ametlles addicionals a aquestes postres. Quan Cristòfor Colom va arribar a Amèrica, també va portar la recepta de flam amb ell. Gairebé tots els habitants d’Amèrica Central i Sud-americà troben el flam unes postres irresistible en les seves diverses maneres.
Ingredients per 4 persones.
- 10 ous ecòlogics.
- 600 ml de llet.
- 400 ml de llet de coco.
- 150 gr de sucre.
- La pell de una llimona.
- 1 canonet de vainilla.
Per el carmel:
- 100 gr de sucre.
Temps d’elaboració.
40 minuts.
Elaboració.
- En un casso posem a bullir la llet, la pell de llimona, el canonet de vainilla oberta per la meitat i la llet de coco. Una vegada que comença a bullir es retira, es treu la pell de llimona i el canonet de vainilla es rasca, amb un gabinet, per treure la carn de la vainilla que se incorpora a la llet.
- En una paella posem 100 gr. de sucre i deixem fer caramel a foc lent. Hi el posem al fons del motllo de la flamera.
- En un bol barregem els 10 ous, 150 gr. de sucre i la llet bullida que abrem deixar refredar. Omplim el motllo el tapem si te tapa o posem paper d’alumini perquè no es cremi i ho posem al forn 30 minuts a 180º.
- Deixem refredar millor un dia per altre i ho aboquem en una safata de servir.
Recordeu que……
- Podeu fer el flam sense la llet de coco, però per mi li dona un sabor especial.
- La llet de coco la podeu trobar en botigues especialitzades en productes asiatics, o be en grans superficies.
- Es important deixar refredar la llet abans de abocar el ou amb el sucre per evitar que el ou es qualli. (si us passés, sempre podeu colar la barreja)
- El caramel el podeu fer tal com explico o be comprar caramel tipus Royal.
Racó del vi……
-
Per acompanyar el flam he escollit un cava rose “Gramona Pinot Noir Brut Rose” del celler Gramona de Sant Sadurní d´Anoia.
-
Es un cava amb dos anys de crianza, amb un sabor sua perfecta per acompanyar qualsavol tipus de dolç.
Retroenllaç: Flam d’ou amb llet de coco. | Celler-Adocse