Avui un presento un plat d’aquells de Diumenge: un bon vermut, la paella fumejant i una copa de cava ben fresc……..
Per aquet plat he fet servir unes cloïsses, uns calamars i unes meravelloses gambes de Palamós, comprades al Mercat de la Independència, tot un luxe.
Una mica d’història.
A casa nostre, el fideus rossejats son un plat costaner que moltes vegades es confonen amb la fideuada. Normalment amb els rossejats es fan servir fideus prims del numero 2 en lloc dels numero 4 o be els perla que son el que estan foradats pel centre, que es fan servir en la fideuada.
Rossejar es bàsicament enrossir el fideus en una paella amb oli, fins que queden dauradets de manera que a l’hora de abocar el brou els fideus deixen anar menys fècula.
Com afirma Jaume Fàbrega, els pescadors de parla catalana han cuinat els fideus i l’arròs de formes tan diverses com exquisides. I ho han fet de dues maneres: en cassola o calderó (és a dir, caldosos) o en cassola de ferro o paella, eixuts i secs.
Originàriament en el fumet de peix els pescadors posaven patates i pa torrat amb oli, i així feien el plat complert, amb les patates, el pa, el peix de roca i els fideus.
Ingredients per 4 persones.
- 400 g de fideus del núm. 2
- 8 gambes ben fresques.
- 2 calamars.
- 1 sèpia neta i la seva salsa.
- 200 gr. de cloïsses.
- 4 grans d’all.
- 2 cebes de figueres grosses .
- 4 tomàquets ben madurs.
- oli d’oliva.
- sal.
- brou de peix (peix per sopa, caps de peix que podem tenir congelats, cap de rap, 1 escorpora, un grapadet de galeres, 2 porros, 2 branques d’api, 1 ceba, 2 tomàquets, unes branques de julivert, 2 culleradetes de pebre vermella, sal i pebre ).
Picada.
- Per a la picada d’all i julivert.
- 4 grans d’all.
- julivert.
- uns brins de safrà.
- sal.
Temps d’elaboració.
1 hora.
Elaboració.
- Per començar en una paella amb oli, fregim les gambes uns 2 o tres minuts per cada cara, les salem i les retirem. A la mateixa paella aboquem els calamars ja nets i tallats a rodanxes, la sepia tallada a trossets, els deixem fer uns 10 minuts.
- Quant els calamars hagin absorbit el líquid que deixen anar els retirem i afegim la ceba picada i l’all picat i deixem confitar a foc lent durant uns 30 minuts. Aquest pas es molt important ens ha de quedar una ceba amb un aspecte de melmelada.
- Quan estigui la ceba ben confitada, afegim el tomàquet rallat, deixem fer lentament uns 30 minuts, fins que els tomàquets perdi tot l’aigua.
- Mentrestant en una cassola posem unes 3 cullerades d’oli, el llorer, julivert, els porros, la ceba, els tomàquets, l’api, ho rossegem una mica, afegim el peix donem unes voltes salpebrem, posem el pebre vermell i tirem l’aigua.. Deixem bullir uns 30 minuts el colem i el reservem.
- En una cassola amb una mica d’aigua obrim les cloïsses i les anem retiren a mida que es van obrin.
- En la paella a on farem els fideus, posem una mica d’oli, els 4 grills d’all el fideus i els enrossim a foc mig remenat contínuament, vigilant que quedin durats però que no es cremin.
Quan estiguin rossos, posem el sofregit de ceba i tomàquet, remenem una mica perquè els fideus agafin els sabor, afegim el brou i deixeu-ho coure durant 5 minuts. - Mentrestant, fem la picada, poseu en un morter els grans d’all, el julivert, sal i el safrà i tritureu-ho.
- Finalment, afegiu la picada, deixem fer uns 5 minuts mes.
- Quasi quant els fideus estan fets afegim les gambes i les cloïsses a la paella, deixem reposar uns minuts i ja podeu servir.
Recorda que……..
-
Jo he fet servir fideus del numero 4, però ha estat una fallada de previsió en la compra, però a mi personalment m’agraden els fideus mes prims.
-
El brou de peix el podeu tenir fet i congelat.
-
A l’hora de enrossir els fideus hem de tenir en compte de posar l’oli just ja que si no queden massa oliosos.
Recó del vi.
Avui el marinatge la hem fet amb un cava que com sempre m’han recomanat al Celler del Cava de Terrassa, una bodega realment interessant a on trobareu tot tipus de vins, caves, whiskys etc, a demes de la informació que sempre estan disposats a donar al client.
El cava escollit ha estat un “Agusti Torello Mata Brut Nature Gran Reserva” fet amb varietats, Macabeo, Xarel.lo i Parellada, servir entre 6º-7º.
Tinc que dir que es un cava molt recomanable com altres que he provat del mateix celler.
Reblogged this on Celler-Adocse.
La recepta molt be…pero s’ha de cuidar la ortografia…
Gracies per pel teu consell i per seguir el bloc.
Un peto
Retroenllaç: Fideus rossejats amb gambes de Palamós. | Celler-Adocse