Avui us explicaré una recepta d’aquelles de tota la vida, molt senzilla de fer i amb uns resultats espectacular. Nomes necessitem una mica de temps i ganes de fer-ho. Parlo de las anxoves amb sal .
Record de vida…
Aquesta recepta la va comença a fer la meva mare de la ma de una amiga de la família, la Sra. Teresa, que era de Canet. A Canet de Mar, al igual que en altres poblacions de la costa, la tradició de la salaó del seitó ve de molt antic i tal com explicava la Teresa ella sempre ho havia vist a casa seva, era una feina que es feia l’estiu i participava tota la família.
Una mica d’história.
Cal distingir entre anxova i seitó. L’anxova és el producte ja salat i el seitó, es el peix fresc. També s’anomena seitó al peix fresc macerat amb vinagre i conservat en oli.
El Seitó és un peix que se sala a diverses localitats del golf de Roses, tot i que la població on més se n’ha mantingut la tradició és a l’Escala. Els grecs van introduir la tècnica de la conservació de la salaó i posteriorment els romans van continuar amb aquest art de salar i avui en dia encara es manté.
Valor nutritiu
L’anxova és un peix blau i, com a tal, ric en greixos i en àcids grassos omega 3. Aquests contribueixen a disminuir els nivells de colesterol i de triglicèrids plasmàtics i, a més a més, augmenta la fluïdesa de la sang prevenint la formació de coàguls. Es recomanen, com a mínim, dues racions de peix blau a la setmana. L’anxova, en conservar-se amb molta sal, caldrà rentar-la molt bé i limitar-ne el consum en casos de hipertensió arterial o dietes sense sal.
Ingredients.
- 2 quilos de seitó ben fresc.
- 2 quilos de sal gruixuda.
- pebre blanca o negra mòlta.
Temps d’elaboració.
Per dos quilos:
- 30 minuts per neteja el seitó.
- 2 hores per cura una mica el peix.
- 3/4 de hora per posar el seitó amb els pots de vidra.
Elaboració.
Primer vull afegir una nota a posteriori de la recepta, gracies al comentari del Josep, que en va fer nota que no congelava el peix, cosa que no feia en el 2012 pero que ara es imprescindible degut al anisakis.
- Per començar, traiem el cap del seitó i estirem per treure els budells. Es important no obrir el seitó per treure els budells.
Posem el seitó amb una safata i salem amb sal gruixuda. Deixeu-les marinar unes 2 hores. - Després barregem la sal gruixuda amb el pebre negre.
- Passat aquest temps veurem que a la safata a on tenim les anxoves amb sal a fet un brou una mica fos, aquest líquid es el que utilitzarem desprès per mullar la sal dels pots.
- Preparem els pots de vidre sempre comprovant que estiguin ben nets.
- Passades les dos hores, fem una capa de la barreja de sal i pebre dins d’un pot i afegiu-hi una capa d’anxoves. Després torneu a posar-hi una capa de sal i pebre i incorporeu-hi una capa d’anxoves. Repetiu el mateix procediment fins que ompliu el pot. Finalment, afegiu-hi sal i pebre fins a dalt de tot i mullem amb el brou i tapeu el pot.
- Deixeu reposar les anxoves durant 3 mesos com a mínim, però tenim que anar vigilant els pots per si fan massa suc, l’heu d’abocar.
- Alhora de fer-les servir trèiem del pot les anxoves que necessiteu. Les deixem una estona amb un bol amb aigua per hidratar-se, les rentem sota la aixeta, les obrim en dos filets i amb unes pinces de cuina trèiem les espines.
- Una vegada netes es podem menjar o be tal qual a sobre de un bon tros de pa sucat amb tomàquet o be com aperitiu amb un bon raig d’oli per sobre. De qualsevol manera estan exquisides.
Recordeu que…….
- Si els seitons son frescos i sencers no es necessari rentar el peix abans deposar-lo en sal.
- Es important obrir el menys possible el seitó alhora de netejar-los, simplement trèiem el cap i estirem perquè surtin els budells.
- La sal ha de ser gruixuda i millor si es marina.
- Els pots han de guardar-se en un lloc fresc i sec.
- Els millors mesos per comprar el seitó son de Juny a Setembre, però això es una informació que us podrà donar el vostre peixater.
Retroenllaç: Tapa d’anxoves. | Al Caliu de la Cuina
Reblogged this on Celler-Adocse.
Hola, he fet les anxoves seguint la teva recepta ara només em queda saber com sé si hi ha massa suc al pot on reposen els tres mesos… merci!!!
Bona nit Albert, el suc sobrant es aquell que puja mes de mig dit mes o menys per sobre de la ultima capa de sal. Aquest pas es fa al moment d’omplir els pots, els deixes sense tancar unes hores, i després els tanques. Una vegada que els tanquis ja no s’obren fins quan vagis a consumir-les.
Espero haver-te ajudat, i ja hem diràs com t’han quedat.
Una abraçada.
Una recepta fantastica , la millor que he llegit i que he posat en practica.
Espero que em surti be. Gracies
Gracies Rosa, ja hem diràs que tal les trobes.
Un peto
Retroenllaç: Anxoves amb sal. | Celler-Adocse
Per 2 kg. de sal quina quantitat de pebre si ha de posar, quina es la proporcio
Ostres perdona Pere, pero he estat fora i no he pogut contestar-te, la veritat es que no he pesat mai el pebre el poso una mica a ull, no es necessari posar massa simplement una mica. Espero que et sortin unes bones anxoves, despres sobre una torrada son genials.
Un peto
Em podreu explicar perquè hi ha anxoves o seitons, que en el procés de salat s’oxiden i queden molt dures i agafen una fortó que les fa immenjables?
Bona tarda Miquel, no se si el comentari m’ho fas perquè has fet la recepta i no t’han quedat be o be les havies fet altres vegades. Intentare respondre per la meva experiència, l’anxova s’anomena quan ja esta salada i seito quan esta fresc. Jo fa molts anys i abans que jo la meva mare preparem les anxoves amb sal i sempre ens han quedat be. Vull pensar que si et quedant dures i amb el aspecte d’òxid, no mes pot ser per dos motius, un que se han passat de temps i altre que l’hora de preparar-les no les has hidratat suficient amb la salmorra (liquit que queda despres de posar a macerar els seitons amb la sal).
No se si t’he ajudat espero que si.
Un peto
Hola.
Primer de tot, gràcies per la resposta. Per descomptat que m’ajudes.
Ja fa uns anys que faig la conserva de seitó per fer-ne anxoves. De fet tothom les fa de manera molt similar. Que si a L’ Escala jo fan així, que a Palamós ho fan aixà i a Cadaqués de l’altra manera…. son diferències d’orgull local i poca cosa més. Va ser al veure la teva pàgina i la recepta que em va animar a fer la pregunta.
Pel que em dius crec que pot ser el tema de la salmorra. Repassant la teva recepta, em sembla que ho faig pràcticament igual, però potser hi he escatimat una mica la salmorra, pensant que massa líquid no seria bo. Perquè quan dius ” passat de temps”, què vols dir, massa temps al pot amb sal?.
A veure, això no passa a totes les anxoves. Només passa a sis o set d’un pot de 30 ó 40, però penso que no hauria de passar.
Repeteixo, MOLTES GRÀCIES PER LA TEVA ATENCIÓ.
Una abraçada.
Hola, fa una setmana que hi vaig preparar un pot per fer anxova i avui he vist que m’ha baixat el nivell de la sal. Em podries dir si s’ha d’obrir el pot per afegir-ne més o millor deixar-ho així i ja no tocar fins que hagi passat el temps pertinent.
Moltes gràcies. Una salutació cordial.
Hola. No s’haurien de congelar primers els seitons? Al no cuinar-se hi ha risc d’anisakis.
Tens tota la raó Josep, quan les faig ara primer congelo el seito. La recepta es del 2012 i encara no es feia, ara corregeixo la recepta.
Gracies per el apunt.