
Records de vida.
Crec que tots tenim records associats a plats que ens feia la nostre mare o las nostres avias. Aquests plats no són menjar solament, formen part de la nostra memòria col·lectiva, són aquells plats que hem compartit amb la família o amb els amics i sense voler sempre els recordem amb carinyo.
Un d’aquet plat per mi son les mandonguilles, fetes amb tomàquet o pessols. Jo de petita recordo que la mama sempre tenia que fer mes quantitat ja que entre el meu germà i jo ens menjaven la meitat abans de arribar a taula, mentrestant la mare les fregia.
Era un plat de cada dia que la mare el presentava normalment com segon plat, acompanyat de força patates talladetes a daus i ben fregides. La carn era melosa i amb força gust a all i julivert. Tot una delícia per els sentits………….
Una mica d’historia.
Les mandonguilles ja apareixen al receptari romà escrit per Apicius de re coquinaria. Encara que van ser els arabs qui la van introduir a Espanya.
La mandonguilla es bàsicament una bola de carn picada amb ou i condimentada amb alls, julivert, nou moscada, pinyons etc….. depenent de la zona geogràfica a on es mengi.
A Catalunya se les coneixa amb el nom “mandonguilla” , mentre que a la Catalunya Nord se’n diuen boles de picolat. A la Vall d’aran són caulets. A Catalunya es poden menjar amb salsa; per exemple amb un sofregit; però també són molt típiques guisades amb pèsols, o amb sípia, o amb altres verdures.
Ingredients per 4 persones.
Per les mandonguilles:
- 500 grams de carn de vedella picada, amb una mica de grasa.
- 500 grams de carn de porc millor de la espalla, ja que es mes melosa.
- julivert.
- 5 dents d’alls.
- 2 ous.
- 60 grams de molla de pa.
- llet per remullar la molla de pa.
- farina.
- sal.
- pebre.
Per el sofregit:
- 400 gr de tomàquet ratllat.
- 2 cebes grosses.
- 2 pastanagues
- brou de verdures.
- 200 grams de pèsols
- 1/2 got de vi blanc.
- 3 dents d’alls.
- Julibert.
- 40 gr de ametlles.
- 40 gr de avellanes.
Elaboracio.
- Per fer les mandonguilles, posem els dos tipus de carn en un bol. Ho salpebrem, hi posem un ou, julivert picat i els alls trinxats. Barregem bé. Afegim una llesca de pa amb molla mullada en llet (jo faig servir pa de payes). Tornem a barrejar.
- Agafem aquesta massa i en fem boletes, la mida es al vostre gust a mi particularment m’agradan grandetes. Una vegada fetes les boles las passem per la farina.
- Mentre fem les mandonguilles, posem a calentar una paella amb oli suficient per fregir-les. Un cop fregides, les posem amb una plat a sobre de paper de cuina i reservem .
- En una cassola de fang o de ferro posem el mateix oli de fregir-les hi daurem una ceba ben picada. Quant este transparent hi posem el tomàquet. Salpebrem i hi posem mig got de vi.
- Posar les mandonguilles al sofregit, amb la pastanaga trossejada i els pèsols i ho mig cobrim amb el brou.
- Afegim la picada amb els alls, el julibert, les ametlles i les avellanes.
- Deixem fer poc a poc una 1/2 hora i llestos.
Recorda que……
- Jo he fet servir 50% de carn de poc i 50% de vedella, però les proporcions les podeu varia al vostre gust.
- En lloc de molla de pa per la massa, es pot fer servir farina de galeta , però per mi queda mes meloses amb pa.
- La carn picada es molt millor compra-la a la carniseria i que us la piquin al moment. Jo soc contraria a comprar la carn ja picada envasada.
Retroenllaç: Mandonguilles amb escamarlans. | Al Caliu de la Cuina
Retroenllaç: Mandonguilles amb tomàquet. | Celler-Adocse