Salsa Romesco.

Aquesta salsa es estupenda per acompanyar molts plats: calçots, verdures a la planxa, xato de  bacallà o un peix a la brasa.

Una mica d’història.

Per en Joan Coromines, l’origen del mot català romesco és mossàrab, vindria de la paraula remescolar, que significa barrejar i remenar coses diverses.

És possible que el romesco s’originés al barri mariner del Serrallo, a Tarragona. Es tracta d’una salsa popular, sense dubte posterior a l’arribada generalitzada de productes americans, tomàquet i pebrot, a les llars catalanes, cosa que va començar a ocórrer cap el segle XVIII. En tenim referències escrites des del segle XIX, per exemple a l’obra costumista Colla de carrer(1887) de Joan Pons i Massaveu, i també en d’altres escrits de PitarraEmili VilanovaFerran Agulló, etc. Fora dels Països catalans, ja en trobem referències escrites a, per exemple, El Practicón (1894), en castellà, d’Àngel Muro. Al llibre de cuina La Teca (1924), d’Ignasi Domènech, apareix explícitament una recepta de romesco.

Ingredients per 10 persones:

  • 1cap d’alls.
  • 1 cullereta de pebre vermell picant.
  • 5 tomàquets madurs.
  • 100 gr. d’ametlles.
  • 30 gr. d’avellanes.
  • 2 nyora o 1 cullerada de carn de nyora.
  • 2 galetes maria.
  • 1 llesca de pa fregit sucat amb una mica de vinagre.

Elaboració.

  1. Posem al forn el cap d’alls i els tomàquets, amb una safata per escalivar-los.
  2. Posem les nyores amb  aigua tèbia i les deixem estovar una ½ hora. Una vegada estovades es rasca la carn amb una cullera.
  3. Quan estan escalivats els tomàquets i els alls, es pelen i es posem a la picadora, juntament amb les avellanes, les ametlles, la carn de les nyores, el pebre vermell, una mica de sal, les galetes i la llesca de pa.
  4. Es va afegim una mica d’oli i ho  piquem, fins que quedi una pasta amb una textura homogènia i sua.

     


Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Salses. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Salsa Romesco.

  1. Retroenllaç: Verdures a la planxa amb salsa de romesco. | Al Caliu de la Cuina

  2. Retroenllaç: Bacallà al pil pil i calçots amb salsa romesco. | Al caliu de la cuina

  3. Retroenllaç: Salsa Romesco. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.