Com cada any, entre mitjans de Juliol a finals de l’agost, arriban els tomàquets al nostre hort, com vénen tots alhora i no donem avast a mentjar ens hem dedicat a fer conserva per poder disfrutar tot el any de una salsa de tomàquets bona i gustosa. És fàcil fer-la, encara que una mica entretingut.
Nosaltres solsament plantem al hort varietats antigues i no planten varietats hibrides, ja que encara que són més productives i resistents a certes malalties no tenen tan bones qualitats gustatives com les tradicionals.
Records de vida.
En aquestes dates, quant tinc la taula de la cuina plena de tomàquets i el meu marit baixa cada dia un cistell ple de verdures del hort, la memòria en remunta als estius de vacances al poble de la meva mare Andosilla a Navarra, a on de sempre la gent feia la seva conserva a casa.
La meva avia Emilia, feia conserva de tomàquet de la varietat de pera, préssec amb almívar, melmelades, esparracs, escarxofes i pera en almívar. Entre juliol i fins setembre la activitat al graner i a la cuina de casa de la avia era frenètica; escaldaven els tomàquets, els posaven sanses, dintre dels pots i els premsaven amb els dits per treure el màxim de líquid possible, tapaven els pots i els bullien al bany maria i capa la despensa…..
Per aquesta feina ens reuníem tota la família i alguns veïns com la Tia Paca, que sempre estava disposada a col·laborar amb la meva avia. Eren temps a on la gent se ajuntava per col·laborar amb el seu veí i després aquesta col·laboració retornava cap a ells, no us sembla una magnifica forma de crea valors….
Valor nutricional.
El tomàquet és un fruit amb un elevat contingut de vitamines i minerals. Per exemple, per cada cent grams de tomàquet hi ha de l’ordre de 1.700 UI de vitamina A i 21 mg de vitamina C. També conté vitamines del grup B i minerals com el calci, fòsfor i ferro.
Ingredients.
- Tomàquets ben madurs.
- Aigua.
- Pots de vidre, ben nets.
Elaboració.
- Posem aigua en una cassola quant bull s’escalden els tomàquets, es deixen uns 5 minuts i el posen amb aigua freda. Així es pelen millor.
- Mentrestant posem a esterilitzar els pots de vidre en una cassola amb aigua bullint. Els deixem cinc minuts i els sequem.
- Quant estan freds es pela’n, es posen en un bol i es trituren. Es poden deixar sencers però per mi es mes còmode tindre’l triturats a l’hora de utilitzar.
- Aleshores, es van posant en pots, si fas servir els tomàquets sencers, en lloc de triturats s’atapeeixen bé els tomàquets dintre dels pots i oprimeixen una mica perquè sortir el sobrant de líquid, abans de tapar els pots.
- Un cop plens i tapats els pots, cal bullir-los vint minuts al bany maria, drets i completament coberts d’aigua, perquè es faci el buit al pot i es conservi bé. Després es deixen refredar a l’aigua mateixa de bullir els pots.
- I ja es poden guardar.
Recordeu que………
- Aquesta vegada he fet la conserva amb tomaquet cru pero es pot fer sofregit, posant oli en una cassola posem 4 o 5 alls i afegim el tomaquet ja triturat i deixem fer. Podem afegir una mica de sal, pebre i una mica de orenga o alfabrega.
- Es guarden molt de temps… però el millor és anar-los gastant durant l’hivern, perquè l’estiu següent n’hi torna a haver.
Incansable Emi
Per Tu no hi ha vacances, el teu bloc a pl rendiment. Molts petons i ens veiem el proper dissabte. Ricard
Reblogged this on Celler-Adocse.
molt interessant i molt fàcil
Si es molt senzill de fer, nomes us teniu d’assegurar que els tomàquets estiguin ben madurs i que pots que feu server tapin be, ja que si no es farà malbé el tomàquet. Un peto i moltes gracies per seguir el bloc.
Molt bé les receptes!
s’hi pot posar sucre, per treure acidesa?
Bon dia Jesús, no hi ha cap problema per afegir sucre, jo normalment no hi poso a l’hora de fer la conserva, si es necessita ho poso al moment de cuinar-lo. Una abraçada i gracies per seguir el bloc.
Hola!!! Quan dius “millor fer sortir el suc abans de tapar-los…” ( a qué et refereixes???).
Gràcies.
Bon dia Carme, el comentari de “millor treure e líquid abans de tapar els pots”, es per si poses els tomàquets sencers en lloc de triturats. En referia que si poses el tomàquets sencers es van posant als pots, els oprimint una mica amb els dits perquè no quedi oxigen entremig i llancem el sobrant d’aigua que surt. Si els fas triturat s’omplen els pots i llestos. De totes maneres vull agrair-te el comentari, ja que m’ha fet rellegir la entrada i he corregit una mica la explicació, ja que no s’entenia massa. ara a quedat així:
Aleshores, es van posant en pots, si fas servir els tomàquets sencers, en lloc de triturats s’atapeeixen bé dintre dels pots i oprimeixen una mica perquè sortir el sobrant de líquid, abans de tapar els pots.
Gracies si tens alguna dubte estic a la teva disposició. Una abraçada ben forta i ja em diràs com t’han quedat.
Retroenllaç: Conserva de tomàquet. | Celler-Adocse