Tatin de poma.

Avui us presento un clàssic de la cuina francesa ” Tatin de poma”. Fa molts anys que la vaig conèixer al país veí. Però us tinc que confessar que mai m’havia decidit a fer-la a casa.

La veritat es que es una recepta que faig sota “petició” us explico: Cada any per aquesta epoca fem un sopar a casa del Joan i la Ana i ens trobem tota la colla d’amics, aquest sopar li anomenem “La festa de la cervesa”. Devant de la meva pregunta de que porto jo??   la nostre amiga Carme hem va demanar si podia fer una tarta tatin i dit i fet…. aqui està.

Una mica d’història.

Aquest pastís és de les denominades “invertides”, és a dir que és un pastís cuit al inrevés, sota una tapa de pasta. Per servir es gira de manera que la pasta queda sota i la poma a sobre.

Els pastissos invertits, es van crear abans que els forns fossin indispensables en la cuina i el pastís es coïa en una cassola sobre el foc, amb la seva tapa, per això, la capa de massa es coïa a dalt de les pomes, i no sota, perquè quedés cruixent mentre el sucre es caramel·litza en el fons. A la tapa se li posaven unes brases a sobre per coure la part alta dels pastisos.

La Pastís Tatin deu al seu nom a les germanes franceses Stéphaniey Caroline Tatin, filles de Jean Tatín. Jean Tatín era amo de l’Hotel a França en Lamotte-Beuvron i les seves dues filles Stéphaniey Caroline l’ajudaven a l’establiment. Sobre la seva història he llegit varies versions. Una explica que no els funcionava el forn i van tenir que fer el pastís al foc. Un  altre diu que un dia Stéphanie, que s’encarregava de les arts culinàries, es va poder despistar a la cuina i ficar el pastís a coure al revés. Sigui de una manera o un altre el resultat es que ha passat a la història constituint un dels postres més deliciosos.

Aquest suculent pastís, uneix el gust del caramel al sabor de les pomes cuites en mantega sota una escorça daurada i cruixent.

Ingredients.

  • 10 pomes Reineta (no he trobat i ho he fet amb Granny Smith).
  • 70 g de mantega.
  • 300 g de sucre.
  • 1 copeta de Calvados.
  • 1/2 llimona.
  • Unes boles de gelat de vainilla o de iogurt.
  • Per a la pasta brisa:
  • 50 g de mantega.
  • 1 ou.
  • 30 gr de sucre.
  • 100 g de farina.
  • sal.

Temps d’elaboració.

1 hora.

Elaboració.

  • Primer per fer la pasta brisa, posem en un bol la mantega i el sucre i remeneu-ho bé amb una espàtula. Seguidament, afegim l’ou, la farina i una mica de sal. Amasem amb les mans i fem una bola que deixarem reposar a la nevera.
  • Per fer la tatin, posem el sucre al fons d’un motllo que pogui anar al foc o be utilizeu un cassó.
  • Pelem les pomes, les tallem per la meitat i treiem el cor, anem posant les pomes al cassó de manera que quedi tot cobert (es important que quedin ben ajustades sense espais buits). Afegim una mica de mantega en pomada, el suc de mitja  llimona, la copeta de Calvados i la resta del sucre per sobre, tapeu el cassó i deixeu-ho coure a foc suau durant mitja hora.
  • Tot seguit, estireu la pasta brisa amb un corró, talleu-la donant-li forma rodona de la mateixa mida que el cassó. Posem la pasta brisa sobre les pomes i deixeu-ho coure al forn fins que la pasta quedi daurada.
  • Deixem refredar el cassó un hora mes o menys, per poder girar-lo amb mes facilitat.   A l’hora de desemmotllar-lo escalfeu-lo una mica al foc perquè es desfaci una mica el caramel, tapeu-lo amb un plat, doneu-li la volta i llest.

Recordeu que…….

  • Jo he fet la tarta amb pasta brisa, pero es pot fer servir pasta fullada, si us agrada mes.
  • Es important servir la tatin sobre una safata o un a base que no sigui de cartro o paper, ja que deixa anar una mica de suc del carmel.
  • La tarta es serveis a temperatura ambient o una mica tebi. Acompanyar amb una bola de gelat de vainilla o de iogurt.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Postres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Tatin de poma.

  1. Carme ha dit:

    Era boníssima! Moltes gràcies, Emi!

  2. Retroenllaç: Aniversari del bloc i les dotze receptes mes vistes. | Al caliu de la cuina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s