Trobada de la festa de la cervesa.

El Divendres passat van celebrar, com cada any ” La  festa de la cervesa” a casa del Joan i la  Ana. Es un sopar a on ens trobem un grup  de amics per sopar i beura cerveses de diferentes marques i origens.

Una mica d’historia de la cervesa.

La cervesa es coneix des de 4.000 a.c. Com en la majoria de descobriments, la primera cervesa va ser fabricada de manera accidental i casual de mà del poble sumeri, quan intentaven fabricar pa. Els grans de blat van germinar, com a conseqüència de l’oblit, i el resultat va ser que el que en teoria havia de ser pa s’havia dividit en una mescla heterogènia: d’una banda la matèria sòlida i per l’altra la líquida. A partir d’aquí es va començar a fabricar la cervesa, ja que la part líquida de la mescla tenia un sabor agradable, aqueta cervesa es de tipo Ale.

Altres fonts indiquen que la cervesa és fruit de la necessitat dels primers agricultors a guardar el gra, i que aquests van ser els que es van adonar que la combinació de diferents tipus de gra mòlts, posats en algun recipient i exposats a un temperatura ambient, fermentaven.

Es  sobre el segle XV quant es deixa de aromatitzar la cerveza amb herbes como el mirto, el romani o la aquilea i es comença a utilitzar  el llúpol que a mes de aromatitzar-la fa funcions de conservant. Van ser els monasteris un dels avaluats per la millora de la cerveza.

Cal dir també que l’època daurada de la cervesa comença a partir de finals del segle XVIII. A Anglaterra aquest mateix segle s’inicià la Revolució Industrial i van començar a aparèixer les primeres màquines entre el segles XVIII i XIX. És a dir, que tecnologia que aportava l’aparició de les màquines de vapor va ser utilitzada per a la indústria cervesera, que va permetre la producció massiva, que implicava una major producció. Durant aproximadament les mateixes dates, també va haver-hi un nou descobriment: es va trobar la manera de fer la fabricació en fred.

Ara, empreses com “VTT Biotecnologia” estan intentant trobar l’enzim que permeti accelerar encara més aquesta fabricació. Aquesta empresa ha estat responsable de reduir el període de maduració de la cervesa que, en principi, és d’entre 2 i 4 setmanes; fins a un període de dues hores. I és que han descobert que durant la maduració d’aquesta beguda, el gust mantegós que té, va desapareixent a mesura que passa el temps; de manera que se les van enginyar per trobar un mètode eficient: separant els passos de la maduració.

La presència de la cervesa a Catalunya, l’any 1806 es va obrir el primer establiment a Barcelona, de la ma de Felip Costa, i l’any 1819 el de la viuda Peter. L’any 1856 va aparèixer la primera companyia cervesera industrial d’Espanya, la barcelonina Moritz fundada per Louis Moritz.

Louis Moritz va arribar a Barcelona el 1851 procedent de la seva ciutat natal, Pfaffenhoffen, una localitat de la regió cervesera francesa d’Alsàcia, i on el seu germà exercia com a mestre cerveser. Els seus coneixements del món de la cervesa i el seu procés de producció el van portar a treballar en una petita fàbrica d’Ernest Gavinet al carrer dels Cirés, on va exercir com a mestre cerveser. El 1856 ja elaborava la seva propia cervesa i tres anys més tard comprà la fàbrica de Joan Mauer, al carrer del portal de Santa Madrona, convertint-se en un dels productors més importants de Barcelona.

La demanda de cervesa va anar en augment cosa que va repercutir amb la compra de més terreny per poder ampliar la fàbrica. El 1862 culmina l’expansió amb la compra d’una finca a la Ronda de Sant Antoni, on es construirà un dels primers edificis de l’Eixample, que seria la fàbrica de cervesa més gran de Barcelona de l’època. Al llarg dels següent anys Louis Mortiz amplià l’edifici amb la compra dels solar i immobles veïns, fins a crear un gran complex arquitetònic que va ser recuperat posteriorment pels seus hereus el 2004 de la mà de l’arquitecte francès Jean Nouvel.

Una altra empresa catalana és Damm. Els alsacians August Kuentzmann Damm i el seu cosí i mestre Joseph Damm s’instal·laren a la ciutat de Barcelona, i el 1876 van obrir una fàbrica de cervesa al número 27 del carrer Viladomat. També van ser fundadors de la cerveseria Cambrinus situada a la Rambla. L’any 1905 inauguraren la fàbrica de cerveses La Bohemia al carrer Rosselló de Barcelona al barri de l’Eixample i al 1910 es constitueix la S.A.Damm i la fàbrica del carrer Roselló passa a ser la factoria principal.

En la actualitat a Catalunya se fabriquen mes ded 150 cervesas artesanals i aixo solsament en set anys.

Per fer cervesa necesitem aigua, maltes de ordi, llùpol i a fermentar……

Aquest any el menu a estat:

  • Tartar de tonyina amb albocat i confitura de gerds, una innovació  dels anfitrions.
  • Amanida alemana i amanida verda amb ensenalls de carbassó, plats aportats per la Carme.
  • Uns rollets de salsitxes de Franfurt i beicon.
  • Entrecots fets a la barbacoa, per els mes carnivors….
  • Formatge, amanides variades i pa de llavors.
  • Un pastis de Tatin de poma, Gelats i una coca feta per la Sra.Pilar la mare de la Merçe……….

i naturalment les cerveses………

Tartar de tonyina amb crema de albocat i confitura de gerds.

Amanida Alemana de patata i franfurt.

Amanida verda amb ensenalls de carbassó i pernil.

Amanida verda amb remolatxa, blat de moro i brots de soja.

Rollets de franfurt i beicon.

Coca amb fruita confitada i pinyons de l’avia Pilar.

Tarta tatin.

I per acabar, el Joan ens va preparar un mojito, que mes volem, aixo son amics¡¡………Joan, Ana un sopar encantador com sempre…….

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Trobades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s