Moussaka.

Aquesta recepta l’he fet moltes vegades desde que vam fer un viatge a Grecia fa 34 anys, ¡quasi una eternitat¡. La primera vegada que la vaig provar en un restaurant molt petitet al barri de Plaka d’Atenes,  hem va encantar, com era un plat baratet el vaig menjar varies vegades. El penultim dia de les nostres vacançes hem vaig atrevir a demanar la recepta per fer-la a la tornada.

A Grecia es fa amb esberginia, carn de be trinxada, mozzarella i beixamel amb rovell d’ou. Normalment es un plat que fan de un dia per altre. En alguns escrits relacionen aquet plat amb els dies hivernals, però es un plat totalment d’estiu, ja que es quant la albergínia esta en temporada.

Es una mica laborios pero us aseguro que val la pena……….

Una mica d’historia.

La Moussaka es un plat tradicional típic dels Balcans i del pròxim Orient. La mes coneguda es la grega, feta amb albergínia, carn trinxada de be amb tomàquet, orenga, canyella, romaní, pebre, mozzarella i beixamel.

La cuina grega es basicament Mediterranea, amb productes basics com l’oli de oliva, les llegums, les verdures, el peix i el vi. Antigament tenien una cuina amb plats  no massa elaborats i una mica austers. Com el famos plat esparta la sopa “El bodrio”, que segons he llegit no tenia guaria bon sabor.

En la actualitat la  cuina grega es caracteritza per la utilització de productes frescos, com les verdures, el iogur, les olives, el  formatge fresc i el peix, confeccionant plats sencill pero plens de sabors.

Potser, un dels plats grecs mes coneguts es la Moussaka, uns altres poden ser el arros Pilaff, los dolmades que son rollos de fulles de vid farçits de arros, el tzatziki que es una sopa de pepino amb iogurt, molt refrescant.

Ingredients.

  • 1 quilo de espatlla de be trinxada (jo he fet servir quilo de carn de vedella i porc a parts iguals, trinxada), pero tinc que dir que m’agrada mes amb be.
  • 1 quilo d’esberginies.
  • 250 gr de Mozarella rallat.
  • 2 dents d’alls.
  • 1 gotet de vi negre.
  • 3 cebes.
  • 250gr tomate.
  • 1 cullereta d’orenga.
  • 1 cullereta de julivert picat.
  • Sal i Pebre.
  • Per la beixamel.
  • 80 gr de mantega.
  • 80 farina.
  • 500 ml de llet.
  • 1 ou batut.
  • 50 gr de formatge rallat.
  • Sal, pebre, nou moscada.

Temps d’elaboració.

1 hora 30 minuts.

Elaboració.

  1. Tallem les albergínies a rodanxes fines, las salem i les anem freixint en una paella o en una planxa, amb una mica d’oli. Jo les faig a la planxa, ja que no m’agrada que quedi olios. Una vegada fregides les anem retirant a un plat amb paper de cuina. Es important aquet pas, ja que la esberginia xucla molt oli i de no quedar ben escorreguda despres el plat queda massa olios.
  2. Mentrestant, escalfem unes 3 cullerades d’oli en una cassola. Afegim la ceba i l’all picats i els sofregim durant 5 minuts fins que quedi ben potxada. Afegim la carn picada de xai i el sofregim uns 10 minuts, salpebrem i deixem fins que es dauri.
  3. Incorporem el vi i deixem que s’evapori d’alcohol. A continuació afegim el tomàquet triturat, l’orenga, el julivert i salpebrem. Ho deixem coure uns 25 minuts.
  4. Per montar la Moussaka disposem una capa d’albergínia en el fons d’una plata que pugui anar al forn (jo ho he fet en una de terra). Damunt una capa de carn i sobre una de mozarel.la. Anirem alternant capes d’albergínia amb capes de carn i de formatge.
  5. En una paella posem la mantega i seguidament la farina, i remenem perque la farina quedi una mica torrada. Seguidament afegim la llet que tenim calenta i anem remenant. Salpebrem i posem la nou moscada, una vegada que veiem que queda espesa afegim l’ou debatut i retirem del foc.
  6. Cobrim la moussaka que teniem preparada, amb la beixamel i posem per sobre el formatge ratllat.
  7. Enfornem la Moussaka a 180ºC amb el foc d’abaix del forn, durant 30 minuts. Desprès encenem el gratinador i deixem fins que ens quedi daurada.
  8. Jo preparo la Moussaka un dia per altre, i el dia que la tenim que mentjar, faig la beixamel i la gratino.
  1. La Moussaka és un plat molt agraït que esta deliciós un o dos dies després. També es interessant fer mes quantitat i congelar en porcions, ja preparat per menjar.

Recordeu que……..

  • La Moussaka guardada a la nevera, queda bonisima un parell de dies despres de cuinar-la.
  • Podem fer porcions i guardar-la al congelador, per menjar-la quant volguem.
  • Recordeu que es molt importat escorra la esberginia be d’oli .

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus, Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Moussaka.

  1. Ricard ha dit:

    Ummmmm, a mi també és un plat que m’agrada moooolt. Petons!

  2. Retroenllaç: Moussaka. | Celler-Adocse

  3. Èrik i Susanna ha dit:

    Moltísimes gràcies per les seves receptes, molt bé explicades. Avui hem fet la moussaka i ha eixit fantàstica.
    Salutaciones des del País Valencià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.