Puré de llenties amb peus de porc.

Avui us pressento un plat que a casa agrada molt, les llenties. Fetes en puré i acompanyades amb uns peus de porc. Per mi les llenties son la llegum que mes m’agrada i la que millor em senta.

A casa, la meva avia feia aquest plat una mica picant i amb orella de porc. Jo les faig igual però sense el picant i acompanyades amb peus de porc ja que ens agraden mes.

Les llenties acompanyades de arròs, era un plat que feian amb a casa quan els nens eran petits amb molta  frecuencia, amb una amanida i fruita.

Una mica d’historia.

La llentia es cultiva des de fa uns 8.000-9.000 anys, per això se’l considera un dels conreus més antics.
És originària de l’Iraq, després es va estendre a països com Grècia i Bulgària. Més tard va ser introduïda a Europa on es va difondre a la resta dels països, sent el seu cultiu, més recent a Amèrica. A Egipte es cultiva i consumeix des de l’any 2.200 a.C.
Hi han quatre varietats:
Armuña: De color verd clar amb una mida de 8 a 10 mm de diàmetre.
Pardina: Són de color marró i mida de 4 a 6 mm.
Verdino: De color verd a verd groguenc i amb punts de color negre.
Llentions: Pertany al gènere de plantes amb raça macrosperma, és de color verd groguenc i amb algunes tonalitats descolorides. La seva mida és de 7 i 9 mm.

Valor nutricional.

Beneficis i propietats:
Probablement les llenties siguin un dels llegums més complets que podem menjar sense preocupació. Aquestes contenen un nombre considerable de proteïna per tant els vegetarians les mengen per suplir a la carn. Les llenties contenen aminoàcids que ajuden a la digestió; el seu contingut en àcids nuclèics ajuden a renovar cèl·lules de la pell evitant l’envelliment.
-Les llenties ajuden a mantenir equilibrats els nivells de sucre fet pel que es recomanen a les persones amb diabetis perquè redueix la necessitat en els nivells d’insulina.
– Contenen un 25% de fibres solubles, el que contribueix a disminuir el colesterol.
Els hidrats de carboni són els més abundants i estan formats fonamentalment per midó. Contenen un 65% de matèria seca.
Són riques en vitamines C, B1, B3 i B6.
Contenen ferro, fòsfor, coure, zinc, seleni (antioxidant), magnesi, àcid fòlic, triptòfan (aminoàcid essencial).
Són deficitàries en metionina (aminoàcid essencial), però si es combinen amb cereals com l’arròs, es converteixen en proteïnes d’alt valor biològic.
Per a aquelles persones que segueixen una alimentació vegetariana, les llenties són una de les fonts més importants i destacades de ferro, ja que està combinat amb els aminoàcids.
Són imprescindibles per a persones amb anèmia, ja que la seva abundància en ferro és fàcilment assimilable.

Ingredients per 4 persones.

  • 500 g de llenties pardines
  • 1 ceba.
  • 1 pebrot verd.
  • 2 tomaquets madurs.
  • 1 cap d’alls.
  • 1 fulla de llorer.
  • una mica de brou o una pastilla de brou.
  • 4 peus de porc
  • oli
  • sal, pebre.
  • sal gruixuda
  • 1 mica de pebre vermell.

Temps d’elaboració.

30 minuts mes o menys de coccio mes 10 minuts de preparació.

Elaboració.

  1. En una cassola posem una mica d’oli i afegim la ceba tallada, 3 dents d’alls i el pebrot lallat a trossets, deixem sofregir durant 10 minuts, salpebrem i afegim els tomaquets triturats.
  2. Deixem fer una mica i posem l’aigua i el brou o la pastilla de brou. Afegiu-hi les llenties (no necessitan remull) , el llorer i la resta del cap d’alls. Es millor possar el caldo just per cubrir una mica les llenties i anar afeigint si veiem que queden masa seques.
  3. Deixeu-ho coure una hora mes o menys. Quan les llenties estiguin cuites, tritureu-les sense masa liquid, es millor anar afegint-lo fins trobar la textura que ens agradi. A mi particularment m’agrada en textura de puré no masa liquid.
  4. Tot seguit, poseu els peus de porc en una paella ben calenta antiadherent i marqueu-los per la part de la pell durant 5 minuts, fins que quedin ben torradets, els salpebrem.
  5. Per acabar poseu la crema de llenties al centre d’un plat fondo i al centre del puré poseu una mica de pebre vermell  dolç o picant (això al vostre gust) i un rajoli d’oli.
  6. Després afegiu-hi els peus de porc al lateral del plat. Finalment amaniu els peus i el puré amb una mica de sal gruixuda.

Recordeu que…….

  • Les millors llenties son les pardinas ja que tenen menys pell, i al triturar queda millor. Si voleu que la textura sigui encara mes fina la podeu pasar pel pasapures.
  • Podeu tenir els peus de porc bullits al congelador, així quan els necesiteu solsament tindreu que descongelar.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Puré de llenties amb peus de porc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.