Avui us explico una recepta de pa, que faig molt sovint sobre tot per acompanyar aquells dinars o sopars d’estiu, amb verdures a la brasa, salmó marinat, olivada, escalivada o be tot sol………..
En molts pobles es fan tortes d’oli semblan a la que explico avui. Aquestes tortes amb oli acompanyan perfectament les carn a la brasa.
El resultat es tant bo que os ben aseguro que el fareu molt sovint i ja veureu com agrada als vostres convidats.
Ingredients per 4 persones.
- 750 gr per fer pa.
- 450 ml aigüa
- 75 ml oli d’oliva verge
- 15 g sal
- 30 g llevat de forné.
- Una mica de sal en escames Maldon o la que us agradi mes.
Temps d’elaboracio.
Unes 2 hores de repòs i 20 minuts de forn.
Elaboració.
-
Posem la farina amb el bol, la sal i l’aigua a temperatura 26º 27º (tebia), i anem amassant. Pasats 5 0 6 minuts afegim i el llevat l’oli . Seguim amassant.
-
Una vegada passats 10 minuts, tapem la massa amb un drap i deixen reposar 1 hora 1/4 mes o menys.
-
Pasat aquest temps tornem a amassar durant un 3 o 4 minuts la massa, i dividir la massa en dos boles, deixem reposar durant 1 hora més.
-
Estirem la masa amb un corró i el deixem amb un gruix d’1 cm mes o menys. Posem paper de forn a la safata i a sobre posem la masa. Amb els dits anem fent unes marques( quedarán com uns petits clots). Posem una mica d’oli per sobre.
-
Deixem reposar uns 15 minuts, i posarem la safata al forn que tindrem calent a 180º amb una safata amb aigua per crea vapor i deixarem fer uns 20 minuts (depèn del forn).
-
Una vegada que el pa esta dorat, retirem del forn, posem un rajolí d’oli i repartim per sobre una mica de sal Maldon.
-
Servir i a disfrutar………
Recordeu que……..
-
Aquest pa el podeu menjar amb allò que volgueu, però es molt apropiat per posar a sobre, escalivada, salmó marinat, patés i formatges.
-
El temps de repòs de la massa es força important perquè el pa quedi esponjos.
-
Es important que feu servir un bon oli verge. A mi personalment m’agrada l’oli d’arbequina.
-
Podeu fer servir el tipus de llevat que us vagi mes be, pero sempre ha de ser llevat per fer pa. Al mercat trobareu llevat fresc en pastilla, que es guarda a la nevera, no el trobareu a totes les botigues i també llevat sec, que es comercialitza en sobres o en paquets amb un aspecte de petites boletes, que es conserva amb mes facilitat. Jo he fet servir aquest ultim tipus i el compro amb paquets grans al Makro.
Retroenllaç: Pa d’oli. | Celler-Adocse