Les roques de xocolata, es un postre súper fàcil de fer i realment bo. A casa els agrada molt, sobre tot a la meva filla, així que avui he pensat fer-ne unes quantes, pel cap de setmana.
Una mica d’historia:
Segón els historiadors la xocolata es va originar a Mèxic, probablement el 1500 aC. Els olmeques, nadius del golf de Mèxic, ja consumien el cacau. Al segle III, la beguda de xocolata era consumida principalment per la classe alta dels maies amb fins cerimonials. En la seva composició, es barrejava el cacau amb bitxo, vainilla, mel, o altres components. Els asteques (segles XI a XVI), a més de consumir la xocolata com a beguda freda pròpia de classes altes, utilitzaven el cacau com a moneda i ho associaven amb Xochiquetzal, la deessa de la fertilitat.
Va ser Cristòfor Colom qui va portar alguns grans de cacau per mostrar-los als Reis Catòlics, però ningú no va saber què fer-ne i van ser oblidats. S’atribueix a les monges d’Oaxaca la iniciativa de crear amb el cacau una beguda dolça, tal com la coneixem actualment, amb cacau, sucre de canya i canyella. Va tenir gran èxit i de seguida va ser difosa per Espanya i després per la resta d’Europa.
Els frares establerts a Mèxic van enviar al port de Barcelona un carregament de cacau juntament amb la fórmula per a la seva elaboració. Va ser traslladat fins al Monestir de Pedra, on els frares van començar a preparar i consumir xocolata, especialment en els períodes d’abstinència. Va obtenir gran popularitat, ja que l’Església catòlica va considerar que el seu consum no trencava el dejuni, i va passar a ser la beguda preferida durant la quaresma, pel seu valor nutritiu.
Una raó molt important en el plaer de la xocolata és que el seu punt de fusió és una mica menor que la temperatura del cos, de forma que es fon dins la boca. La xocolata conté endorfines que són estimulants per al cervell que produeixen sensacions de plaer, i per això, alguns creuen que és un afrodisíac.
Valor nutritiu:
Recerques recents demostren que el cacau o la xocolata negra té molts beneficis per a la salut, ja que conté antioxidants i preveu la hipertensió. La xocolata també és un aliment ric en calories amb un contingut elevat de greix. També s’ha comprovat que la xocolata és un estimulant feble ja que conté teobromina i cafeïna en petites quantitats.
Ingredients per unes 20 roques.
- 250 g de xocolata negra de cobertura
- 200 gr d’ametlles tallades a bastonets o a trosets (les vénen així als supers i a les botigues de fruits secs).
Elaboració:
-
Primer començarem a preparar el bany maria: en una cassola grossa hi posem aigua. L’aigua no ha d’arribar gaire a prop de la vora de la cassola on anirà la xocolata, perquè podria esquitxar la xocolata i llavors no quedaria bé.
-
Posem dins la cassola petita la xocolata i la cassola petita dins la cassola grossa, que toqui l’aigua. Posem al foc i deixem que es fongui la xocolata.
-
Una vegada fos traiem la cassola del foc i barregem les ametlles fins que estiguin ben xopes de xocolata. Ha de quedar espès.
-
Agafem dues culleres i anem fent boles amb la xocolata fosa i les anem posant sobre paper de cuina.
-
Quan ja tinguem totes les roques fetes, les deixem refredar fora de la nevera. Ja que si la poseu a la nevera quedara el xocolata de color mate.
Recordeu que………….
- Per les roques normalment faig servir ametlla en bastonets, però en aquesta ocasió com no en vaig trobat a la botiga, he utilitzat ametlla amb granet.
- Es important que quant poseu l’ametlla al xocolata ho barregeu be perquè quedi l’ametlla ben coberta.
- Recordeu de refredar les roques a temperatura ambient perquè quedi el xocolata brillant.
Retroenllaç: Roques de xocolata | Celler-Adocse