Aquest son els fideus amb peix que es feien a Catalunya els dies festius sobre tot a les poblacions costaneres. Formen part de la nostra cuina tradicional, una part molt important de la nostra història i de la nostra identitat.
A casa, la mama feia dos tipus de plats amb fideus: fideus a la cassola amb costella i els fideus amb peix.
Els fideus amb peix els feia amb el peix que trobava millor de preu al mercat: congre, bacallà, anguila etc. El que no posava eren gambes.
Jo avui he posat uns calamars, uns talls de congre i una mica de bacallà, que tenia en remull.
Valor nutritiu.
El congre és un peix blau, es a dir que pertany al grup de peixos que conté aproximadament un 5% de greix. La seva textura es fina i suau i el cap del congre fa un molt bon fumet. Als Països Catalans el congre és un peix apreciat des de temps molt antics i tradicionalment es menjava bullit i hom recomanava escalfar-lo en lloc d’escorxar-lo. Actualment es menja sovint amb altres peixos o marisc en arrossos i cassoletes.
Es un peix amb un preu econòmic que ens permet consumir-lo fresc i és font de proteïnes, vitamines (A, D, B12), minerals (iode, ferro, fòsfor, magnesi, calci) i greixos insaturats (oleic, linoleic i omega 3). Els àcids grassos omega 3 redueixen els nivells de triglicèrids a la sang, disminueixen la pressió arterial i el risc de trombosi i augmenten la vasodilatació arterial. La vitamina D, present al peix blau, ajuda a fixar el calci als ossos i protegeix el cos contra infeccions, ja que activa els glòbuls blancs de tipus T.
Per això es recomanable menjar peix blau dos cops per setmana. S’aconsella especialment a les dones que han arribat als quaranta anys i es desaconsella a les persones amb nivells elevats d’àcid úric.
Ingredients per 4 persones:
- 400 g Fideus del nº 4
- 8 Gambes
- 2 Calamars tallats a rodanxes
- 4 rodanxes de congre
- 100 g Pèsols bullits
- 1 Ceba trinxada
- 4 Tomàquets madurs trinxats
- Pebre roig
- Oli
- Sal
- Brou de peix
- Per fer la picada:
- 2 dents d’all
- Julivert
- Una mica d’oli
Elaboració.
- Enrossiu en una cassola les gambes, les salpebrem i posem 1/2 gotet de whisky, deixem evaporar una mica i reservem.
- En el mateix oli fregiu-hi el calamar i retirar.
- Feu el sofregit amb la ceba i el pebrots vermells a trossets. Deixar caramel·litzar.
- Afegim el pebre roig i els tomàquets. Deixar sofregir.
- Un cop fet, hi afegiu els calamars, el congre i brou de peix; quan arrenqui el bull posem els fideus.
- Abans d’acabar la cocció hi afegiu els pèsols i la picada. Posem les gambes.
- El plat ha de quedar una mica caldós.
Recordeu que…….
- Jo he posat fideus del nº 4, sense forat enmig, però es pot fer servir una altra mida si us agrada mes.
- El congre es un peix blau molt gustos ideal per fer suquets o brou.
- Es important fregir be les gambes i sobre tot fer un bon sofregit de ceba i tomàquet.
- Jo faig servir brou de peix que sempre tinc en recipients guardats al congelador.
Retroenllaç: Fideus amb peix a la catalana. | Celler-Adocse