Fideus amb peix a la catalana.

Aquest son els fideus amb peix que es  feien a Catalunya els dies festius sobre tot a les poblacions costaneres. Formen part de la nostra cuina tradicional, una part molt important de la nostra història i de la nostra identitat.

A casa, la mama feia dos tipus de plats amb fideus: fideus a la cassola amb costella i els fideus amb peix.

Els fideus amb peix els feia amb el peix que trobava millor de preu al mercat: congre, bacallà, anguila etc. El que no posava eren gambes.

Jo avui he posat uns calamars, uns talls de congre i una mica de bacallà, que tenia en remull.

 

Valor nutritiu.

El congre és un peix blau, es a dir que pertany al grup de peixos que conté aproximadament un 5% de greix. La seva textura es fina i suau i el cap del congre fa un molt bon fumet. Als Països Catalans el congre és un peix apreciat des de temps molt antics i tradicionalment es menjava bullit i hom recomanava escalfar-lo en lloc d’escorxar-lo. Actualment es menja sovint amb altres peixos o marisc en arrossos i cassoletes.

Es un peix amb un preu econòmic que ens permet consumir-lo fresc  i és font de proteïnes, vitamines (A, D, B12), minerals (iode, ferro, fòsfor, magnesi, calci) i greixos insaturats (oleic, linoleic i omega 3). Els àcids grassos omega 3 redueixen els nivells de triglicèrids a la sang, disminueixen la pressió arterial i el risc de trombosi i augmenten la vasodilatació arterial. La vitamina D, present al peix blau, ajuda a fixar el calci als ossos i protegeix el cos contra infeccions, ja que activa els glòbuls blancs de tipus T.

Per això es recomanable menjar peix blau dos cops per setmana. S’aconsella especialment a les dones que han arribat als quaranta anys i es desaconsella a les persones amb nivells elevats d’àcid úric.

Ingredients per 4 persones:

  • 400 g Fideus del nº 4
  • 8 Gambes
  • 2 Calamars tallats a rodanxes
  • 4 rodanxes de congre
  • 100 g Pèsols bullits
  • 1 Ceba trinxada
  • 4 Tomàquets madurs trinxats
  • Pebre roig
  • Oli
  • Sal
  • Brou de peix
  • Per fer la picada:
  • 2 dents d’all
  • Julivert
  • Una mica d’oli


Elaboració.

  1. Enrossiu en una cassola les gambes, les salpebrem i posem 1/2 gotet de whisky, deixem evaporar una mica i reservem.
  2. En el mateix oli fregiu-hi el calamar i retirar.
  3. Feu el sofregit amb la ceba i el pebrots vermells a trossets. Deixar caramel·litzar.
  4. Afegim el pebre roig i els tomàquets. Deixar sofregir.
  5. Un cop fet, hi afegiu els calamars, el congre i brou de peix; quan arrenqui el bull posem els fideus.
  6. Abans d’acabar la cocció hi afegiu els pèsols i la picada. Posem les gambes.
  7. El plat ha de quedar una mica caldós.

Recordeu que…….

  • Jo he posat fideus del nº 4, sense forat enmig, però es pot fer servir una altra mida si us agrada mes.
  • El congre es un peix blau molt gustos ideal per fer suquets o brou.
  • Es important fregir be les gambes i sobre tot fer un bon sofregit de ceba  i tomàquet.
  • Jo faig servir brou de peix que sempre tinc en recipients guardats al congelador.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Pasta, Peix i Marisc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s