Xai al “chilindrón”.

Una mica d’història.

He buscat una mica d’informació sobre aquesta recepta i solsament he trobat unes referències en un llibre del any 1963 de “Cocina Navarra”. Aquí parlen, de la salsa al Chilindrón, com una salsa oriünda de Navarra-Rioja i Aragó, que pot acompanyar tant les carns com el peix. Encara  que les receptes mes conogudes son el xai i el pollastre al chilindrón.

La recepta original diu :

salsa a base de tomate, pimiento y cebolla, con el que se acompaña preferentemente al pollo i el cordero al chilindrón. Para hacer una carne al chilindrón, se meten los trozos ya sazonados en una cazuela de barro con manteca de cerdo y aceite de oliva, a fuego vivo para que se dore y luego se añaden unos dientes de ajo cortados finos, pimiento rojo cortado a tiras, y una copa de vino blanco, al tiempo que un sofrito de cebolla, tomate y pimiento verde rallados, para mojarlo todo con agua hirviendo y que cueza muy lentamente”.

A  casa tant l’avia com la mama, han fet sempre aquest plat amb xai o lechal , però sense tomàquet. La meva avia sempre el feia el dia abans, ja que deia que quedava molt mes bo.

Ingredients per 4 persones:

  • 1 quilo espatlles de be.
  • 2 pebrots xoriceros o nyores.
  • 2 cebes ben grosses.
  • 8 dents d’alls.
  • 2 pebrots verds.
  • 3 patates.
  • 1 dl.de vi blanc.
  • Una mica de brou.
  • Oli.
  • Pebre  vermell.
  • 1 bitxo(opcional)
  • Sal.
  • Una mica de farina.

Temps d’elaboració.

Elaboració.

  1. Primer de tot posem els pebrots secs o nyores, en remull amb aigua.
  2. Passem el be per farina i l’anem freguint en una paella amb oli.
  3. En una cassola de ferro posem oli i sufraguim les cebes. Després posar els alls talladets a llesques i els pebrots a trossets.
  4. Quant esta la ceba rosa, posem el pebre vermell, el bitxo, el be i el vi blanc. Deixem evaporar el alcohol, afegim el brou i salpebrem.
  5. Tallem les patates i les fregim en una paella amb oli. Les escorreguem i les reservem.
  6. Quant el be esta tendra afegim la carn dels pebrots secs que teníem amb remull. Posem les patates i anem remenant la cassola amb moviments suaus.
  7. Si el deixeu reposar una mica es mes bo.

Recordeu que……….


Depenent del pressupost que tinguem podem utilitzar diferents peces del be, la cuixa, espatlles, el quart sense o be les peçes mes economiques com la falda o el coll (7 euros/quilo).

Aquesta vegada he acompanyat el plat posant a la taula uns pebrots del “piquillo”, passats per la paella amb una mica d’oli i uns alls.

Advertisements

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Carns i Aus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Xai al “chilindrón”.

  1. Carmelafuente ha dit:

    Segur que és molt bo! Aquest tipus de salses m’agraden molt!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s