Una mica d’història.
He buscat una mica d’informació sobre aquesta recepta i solsament he trobat unes referències en un llibre del any 1963 de “Cocina Navarra”. Aquí parlen, de la salsa al Chilindrón, com una salsa oriünda de Navarra-Rioja i Aragó, que pot acompanyar tant les carns com el peix. Encara que les receptes mes conogudes son el xai i el pollastre al chilindrón.
La recepta original diu :
“salsa a base de tomate, pimiento y cebolla, con el que se acompaña preferentemente al pollo i el cordero al chilindrón. Para hacer una carne al chilindrón, se meten los trozos ya sazonados en una cazuela de barro con manteca de cerdo y aceite de oliva, a fuego vivo para que se dore y luego se añaden unos dientes de ajo cortados finos, pimiento rojo cortado a tiras, y una copa de vino blanco, al tiempo que un sofrito de cebolla, tomate y pimiento verde rallados, para mojarlo todo con agua hirviendo y que cueza muy lentamente”.
A casa tant l’avia com la mama, han fet sempre aquest plat amb xai o lechal , però sense tomàquet. La meva avia sempre el feia el dia abans, ja que deia que quedava molt mes bo.
Ingredients per 4 persones:
- 1 quilo espatlles de be.
- 2 pebrots xoriceros o nyores.
- 2 cebes ben grosses.
- 8 dents d’alls.
- 2 pebrots verds.
- 3 patates.
- 1 dl.de vi blanc.
- Una mica de brou.
- Oli.
- Pebre vermell.
- 1 bitxo(opcional)
- Sal.
- Una mica de farina.
Temps d’elaboració.
Elaboració.
- Primer de tot posem els pebrots secs o nyores, en remull amb aigua.
- Passem el be per farina i l’anem freguint en una paella amb oli.
- En una cassola de ferro posem oli i sufraguim les cebes. Després posar els alls talladets a llesques i els pebrots a trossets.
- Quant esta la ceba rosa, posem el pebre vermell, el bitxo, el be i el vi blanc. Deixem evaporar el alcohol, afegim el brou i salpebrem.
- Tallem les patates i les fregim en una paella amb oli. Les escorreguem i les reservem.
- Quant el be esta tendra afegim la carn dels pebrots secs que teníem amb remull. Posem les patates i anem remenant la cassola amb moviments suaus.
- Si el deixeu reposar una mica es mes bo.
Recordeu que……….
Depenent del pressupost que tinguem podem utilitzar diferents peces del be, la cuixa, espatlles, el quart sense o be les peçes mes economiques com la falda o el coll (7 euros/quilo).
Aquesta vegada he acompanyat el plat posant a la taula uns pebrots del “piquillo”, passats per la paella amb una mica d’oli i uns alls.
Segur que és molt bo! Aquest tipus de salses m’agraden molt!