Empedrat de mongetes del ganxet.

L’empedrat és una amanida senzilla i refrescant molt típica al nostre país. Els ingredients principals són les mongetes, el bacallà o be la tonyina, tomàquet, ceba tendra, pebrot verd o vermell, olives i un bon raig d’oli.

Son d’aquells plats que venen de gust l’estiu, fàcils de fer i molt nutritius. Podem fer-los amb arròs, amb llenties o amb pasta. Es un plat que us permet compartir la cuina amb els  vostres fills. Com ja us he dit en alguna ocasió, es importat que els nens entrin a la cuina, perquè aprenguin a bullir, a rostir a enfornar etc;  Podem començar amb plats senzills que no necessitin foc i desprès anirem pujant la dificultat.

Una mica d’història.

La mongeta del ganxet cultivada dins la zona geogràfica de la DOP té unes característiques organolèptiques úniques. El seu gust és suau, la seva cremositat i la poca percepció de la pell, li confereixen unes qualitats úniques. Digne de ser reconeguda per alguns gastrònoms com la millor mongeta del mon!

La zona geogràfica emparada dins de la Denominació d’origen comprèn el Vallès occidental i Oriental, Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la selva i Hostalric de la comarca de la  Selva. Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, Sant Cebrià de Vallalta, Arenys de Munt, Argentona  de la zona del Maresme.

En un principi les mongetes eren un plat exclusiu de pagès, amb botifarra o col. Sobre tot per la seva facilitat de magatzematge.

Apareix citada a la literatura per primera vegada a finals del segle XIX, com un conreu a Castellar del Vallès, sota el nom de “filaire”, sinònim antic de “ganxet”.

Valor nutritiu.

Es tracta d’un plat dietèticament complet que es pot menjar com plat únic. Ja que conté proteïnes vegetals de menor valor biològic que en la carn, el peix o l’ou. Una manera d’aconseguir que aquesta proteïna sigui d’alt valor biològic és barrejar-los amb cereals (arròs). 

Hidrats de carboni els llegums són rics en hidrats de carboni complexos, com ara el pa, la patata, els cereals…

Fibra ens aporten una elevada quantitat de fibra, tan soluble com insoluble. Això fa que ens ajudin a regular el trànsit intestinal. Un problema és que poden donar flatulència. Per evitar-ho, es poden triturar en forma de puré, ja que és a la pell on es troba la fibra. Una altra solució és prendre un iogurt per postres, que farà que digerim millor el llegum.

Greixos molt baix contingut en greixos. Aportació de vitamines del grup b (b1,b2 i b3), com ara els aliments d’origen animal.

Minerals són una bona font de ferro. Són aliments rics en potassi, magnesi, zinc i fòsfor i baixos en sodi.

Ingredients per 4 persones.

  • 300 g de mongetes del ganxet. ( Dop del Valles )
  • 400 g de tonyina amb oli o bacallà remullat. 
  • 4 tomàquets d’amanida.
  • 1 pebrot verd o vermell.
  • 4 ous durs.
  • 2-3 cebes tendres.
  • Olives negres.
  • Oli.
  • Vinagre de modena.
  • Sal.
  • Pebre.

Temps d’elaboració:

1/2 hora de preparació mes 2 hores per bullir les mongetes si ho feu en cassola normal, 20 minuts si ho feu en olla exprés.

Elaboració.

  1. Primer de tot posem a bullir les mongetes del ganxet, que hauran estat amb remull  amb aigua tota la nit. Jo les poso a bullir i quant arranca el primer bull veureu que  fa espuma, la traiem amb una escumadora. Deixem bullir durant 2 hores amb una fulla de llorer, uns alls i una ceba.
  2. Posem a bullir els ous, fins que quedin durs. Els pelem i els tallem a trossets.
  3. Tallem a dauets el pebrot i la ceba.
  4. El tomàquet el ratllem i l’amanim amb sal, oli, pebre i unes gotes de vinagre de modena.
  5. Prepararem el plat posant les mongetes al fons, per damunt la tonyina o el bacallà, a sobre les verdures picades, els ous durs, les olives i ho amanirem amb el tomàquet.
  6. Finalment, una mica de julivert picat per sobre.

Recordeu que………..

  • Per mi les millors mongetes son las de ganxet o les de Santa Pau.
  • Aquest vegada  he posat tonyina però podeu posar bacallà, gambes pelades o fer-les no mes amb verdures (cebes, tomàquet, alvocat i una vinagreta)
  • Si no voleu bullir les mongetes les podeu comprar ja bullides en conserva, encara que a mi m’agrada molt més bullir-les jo.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Amanides, Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Empedrat de mongetes del ganxet.

  1. Retroenllaç: Empedrat de mongetes del ganxet. | Celler-Adocse

  2. Montserrat Llopart Llopart ha dit:

    Gràcies per la recepta. Amb bacallà remullat ha resultat un plat boníssim!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.