El dia 17 de Maig la meva mare va complir 87 anys, i per celebrar-lo he fet un pastis de formatge tipus americà “Cheesecake”.
Es un pastis fàcil de fer i potser el secret esta en el punt del forn. Jo el deixo 45 minuts a un foc mig i unes 6 hores dintre del forn amb la porta tancada.
Ha de quedar un pastis sua i flonjo, amb la base de galetes compacta.
Us tinc que dir que ha agradat molt i tots hem repetit ….. una bona senyal ¡¡¡¡
Una mica d’història.
Aquest pastis ja el menjaven al any 776 abans de Crist, el atletes que participaven als jocs olímpics. Es va estendre per Europa quant el romans van conquista Grècia.
La fabricació de formatge es remunta fins 2000 anys a.C. Els antropòlegs han trobat motlles per fer formatge que corresponen aquesta època.
Es una torta que es menjava a Europa de forma habitual. Amb la migració que es va realitza des de Europa capa EEUU. En 1872 un formatge nord-americà va voler copiar el formatge francès el neufchâtel, va acabar creant un formatge cremós que amb el temps donaria lloc al famós formatge philadelphia.
El cheesecake es sense dubte el pastis mes famós del mon. Cada país el fa han diferents formatges axis: el italians el fan amb Ricota, els grecs amb feta, nizithra o ricota, els alemanys el preparen amb quark i mato, el francesos amb neufchatel…..
En la actualitat a EEUU s’ha convertit en el pastis mes famós sense dubtes. Es consumeix de forma habitual i el fan de mes de 26 varietats amb el nom de “New York Cheesecake”.
Ingredients per 6 persones.
Per la base:
- 150 g de galetes Maria
- 75 g de mantega .
- 250 g de formatge cremós Quark o tipus Philadelfia.
- 100 g de formatge Mascarpone.
- 250 g de formatge ricotta.
- 120 g de sucre.
- 5 ous.
- 250 g de crema de llet.
- 1 cullerada petita d’extracte de vainilla.
Temps d’elaboració:
1 hora mes o menys, i deixar reposar al forn 6 hores.
Elaboració:
Per a la base de galetes.
- Es trituren les galetes (amb un robot de cuina o la mà de morter) i es barregen amb i la mantega fosa (al microones o en un cassó).
- Es col·loca la pasta resultant al fons d’un motlle desmuntable (d’uns 20 cm de diàmetre) i s’aixafa amb una cullera.
- Es posa al forn a 180º uns 10 minuts i es deixa refredar.
Per al farcit:
- Es preescalfa el forn a 180ºC amb un recipient amb aigua al seu interior.
- En un bol gran, es barreja el formatge cremós amb el sucre fins que quedi suau i homogeni. (Millor treure el formatge de la nevera una estona abans de treballar-lo).
- Després afegim els altres dos formatges ( Mascarpone i Ricotta) i barregem.
- Tot seguit, s’afegeixen els ous, d’un amb un, tot remenant perquè s’incorporin a la mescla (no s’han de batre).
- S’afegeix la crema de llet i la vainilla. I es barreja fins que la mescla sigui homogènia i sense grumolls.
- S’aboca la mescla sobre la base de galetes i es cou al forn a 180ºC durant uns 15 minuts i despres faixar el foc a 170º i deixar fer uns 30 minuts. Es deixa refredar dins el forn amb la porta tancada durant unes 6 hores. I llavors, es reserva a la nevera.
- Aquest pastis es mes bo de una dia per altre.
Recordeu que……..
- Aquest pastís és d’aquells que és molt recomanable fer-lo el dia abans.
- Jo he fet servir formatge Ricotta, Mascarpone i quark, però es pot fer servir qualsevol altre: Philadelfia o altre que sigui cremós.
- Si veiem que el pastis s’esquerda quant esta al forn, vol dir que tenim o be el forn molt fort o be ha estat massa estona.
- Si us agrada podeu afegir a la massa de formatges una mica de ratlladura de llimona i de taronja, ben fina.
aquest no et dic que un dia m’animi i el faig, és un pastis que m’encanta. ës que on hi ha formatge……………… Salut Emi!
Fes-ho esta molt bo i a tu que t’agrada tant el formatge……
gracies