Espaguetis amb Ricotta.

Avui os presento un plat senzill de cada dia, que son els spaguettis; un plat fàcil i rapit de fer.

A casa els agradant fets amb tomàquet, però aquest els he fet amb carn picada, ceba, una mica de llet, formatge ricotta i també han tingut èxit.

Una mica d’història.

De la pasta se ha parlat molt sobre els seus orígens. En un sotarelleu de una tumba etrusca situada a les afores de Roma, que data del segle III abans de Crist, es representa un rodell per elaborar pasta i un tallador.

El propi Cicerón emperador Romà, parla de la seva passió per el “Lagum”, que son tires de pasta llargues. En aquesta època els romans creen las màquines per elaborar la pasta de lasanya.

Segons Platina, bibliotecari del Vaticà, va escriure al segle XII, que els macarrons amb formatge eren una herència provinent de les cuines de Gènova i Nàpols. Els seus habitants els menjaven cada dia.

En un llibre titulat “Olla Cuinera”, del segle XIII, es va determinar que la lasanya es menjava com pasta en brous enriquits. L’autor d’aquest llibre era un marí. Totes aquestes proves, li han tret a la Xina el lloc d’origen de la pasta entre alguns historiadors i investigadors, sobretot per que aquests asseguren que Marco Polo mai va comentar en els seus viatges res sobre la pasta, encara que es digui, que va ser ell el primer a portar a terres ocidentales, fideus i tallarines d’aquestes llunyanes terres d’orient.

La primera referència escrita dels espaguetis apareix en un diccionari dialectal de la regió de Piacenza el 1836, però fins a 1846 la paraula no es va fer comú en llengua italiana.

Aquesta varietat representa dues terceres parts del consum mundial de pasta i no és estrany que se l’hagi volgut buscar rancis abolengos. No obstant això, plats com els Spaghetti alla carbonara sembla que es van inventar el 1944 durant l’ocupació americana, per tal d’aprofitar les racions de bacon i ous que subministrava la intendència militar.

Ingredients per a quatre persones:

  • 400 gr. de pasta fresca.
  • 250 gr. de botifarra
  • 1 ceba
  • 200. ml de llet
  • 200 gr. de ricotta
  • sal i pebre
  • parmesa o un formatge curat que us agradi a lamines o ratllat.


Preparació

  1. Jo en aquest cas he fer pasta fresca d’ou a casa, però es pot fer amb pasta seca, comprada a qualsevol botiga.
  2. Poseu a bullir l’aigua i coeu la pasta.
  3. Trèieu la pell a la botifarra, esmicoleu-la i poseu-la a sofregir per un parell de minuts en una cassola amb un raig d’oli. Quan estigui daurada, afegiu-hi la ceba trinxada i deixar que es faci.
  4. Afegim la llet, baixeu la flama i continueu la cocció per 5 minutes, fins quan la llet s’hagi evaporat.
  5. En un bol poseu la ricotta, una mica de pebre, una cullerada d’aigua de cocció (abans de escórrer la pasta guardeu-ne una mica) i remeneu amb una forquilla.
  6. Escorreu la pasta, aboqueu-la a la cassola amb la botifarra, remeneu una mica. Afegiu la ricotta, si la salsa us sembla massa espessa afegiu-hi una mica de l’aigua de cocció, remeneu i emplateu. Acabeu el plat amb pebre i formatge ratllat.

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Pasta. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Espaguetis amb Ricotta.

  1. antospes ha dit:

    Ceba i pasta fresca a part, és pràcticament igual a la que vaig publicar fa un mes!🙂
    http://www.lapastaperalscatalans.cat/tipus-de-pasta/macarrons/pasta-amb-ricotta-i-botifarra.html
    Ja la coneixies?
    Salut

    • Hola Antonella, estic encantada de coneixe’t tant a tu com el teu bloc, en sembla molt interessant. Aquesta recepta la fa la meva cunyada, però ella ho fa amb fetuccinis frescos, afegeix nous i formatge gorgonzola. Jo la vaig fer amb la seva recepta però eliminant les nous i el gorgonzola i amb spaguettis perquè son mes fàcils de fer i perquè quedes una mica mes sua.
      He entrat al teu bloc hem sembla molt i molt bo, de fet crec que el consultar. molt sovint.
      Gracies i fins aviat.

  2. Ricard ha dit:

    Un altre plat que m’encanta. Miraré de fe’l doncs és senzill, tanmateix el què no faré és fer-me la pasta, la compraré fresca, però ja preparada.
    Ara, s’ha plantejat un dilema, la pasta d’on ve?, de la Xina?, ja l’ha coneixien els romans?. Cal investigar. Salut i Bon profit!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s