Favetes i pèsols amb gambes.

Ahir vaig anar a comprar al mercat i se’m anar el ulls cap a les faves tendres  que tenien les pageses, fresques i petitetes com a mi m’agraden; també i ha un pagès que ven pèsols del Maresme. així que vaig pensar en fer un plat de faves i pèsols, que fa un temps vaig fer en una trobada d’amics. La barreja de faves i pèsols per mi es perfecta perquè el pèsol suavitza i endolceix el gust de la fava.

Aquest plat presenta el tipic marinatge mar i muntanya tan usual al nostre país; barreja perfectament els sabors i les textures de les verdures, les carn i el marisc.

Una mica d’història.

Com diu Vázquez Montalbán les faves guisades son un dels pilars gastronòmics del nostre país.

Aquest producte ja esta documentat a l’Edat Mitjana al llibre “ Llibre de totes maneres de potatges de menjar” deixen receptes escrites com les: “Faves tendres amb llet de ametlles” (la llet d’ametlles figura en moltes més receptes i té una presència molt més important al receptari no axis la llet de animal).

El pèsol és un dels conreus amb més tradició a la comarca del Maresme. Tot i que actualment es conreen diverses varietats, les més arrelades a la comarca per la seva antiguitat i més apreciades són les varietats garrofal i floreta.

En l’actualitat no són gaires els pagesos que conreen aquestes dues varietats, i comercialitzen la seva producció principalment mitjançant la venda directa o en petites botigues i parades dels mercats municipals. Els pagesos del Maresme conserven curosament la llavor que produeixen ells mateixos d’un any per l’altre.

Ingredients:

  • 500 g de faves tendres pelades.
  • 500 g de pèsols pelats.
  • 4 talls de cansalada viada.
  • 12 talls de botifarra negra.
  • 4 gambes.
  • 2 cebes.
  • 8 alls tendres.
  • 1 fulla de llorer.
  • una mica de menta.
  • oli d’oliva.
  • sal.
  • pebre negre

Elaboració:

  1. Per començar, en una cassola amb una mica d’oli  salteu els gambes, retireu i reservar.
  2. A la mateixa cassola sofregiu la ceba  i l’all tendre talladets a la juliana a foc mig, ja que si va massa rapid es pot cremar.
  3. Quan estiguin transparents, afegiu-hi la cansalada tallada a trossos, remeneu-ho bé i sofregiu-ho tot junt durant uns cinc minuts.
  4. A continuació, poseu-hi les faves, els pèsols, la menta, la fulla de lleure, salpebreu, remeneu-ho bé, tapeu la cassola amb una tapadora posada del revés, aboqueu-hi una mica d’aigua a sobre i deixeu-ho coure a foc suau durant uns 20 minuts.
  5. Finalment, destapeu la cassola, afegiu-hi la botifarra negra a rodanxes les gambes, remeneu-ho bé i retireu-ho del foc.
  6. I ja per acabar, emplateu-ho les faves i els pèsols al centre del plat i poseu-hi les gambes a sobre, amb unes branqueta de menta.

Recordeu que……..

Ara estem en temporada de faves i pèsols, axi que aprofitem per menjar-les fresques. Per mi els pessol del Maresme son els mes bons amb un sabor dolç.

Quant son tant tendres no fa falta bullir-los afegint massa aigua, no mes cal afogar-los una mica.

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Favetes i pèsols amb gambes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s