Records de vida.
Avui us porto una recepta que hem porta records entranyables de la meva infantesa, als estius al poble de la meva mare i la meva avia preparava melmelada de préssec, de mores, de cireres i de maduixa, encara recordo la olor……
Era una labor a on participaven tota la família. El primer pas era anar al camp a buscar la fruita, després ens assentaven amb tots els estris i cadascú feina una feina: pelar la fruita, tallar-la per la meitat i treure el pinyol (en el cas dels préssecs), tallar-la a trossos. Uns els aprofitaven per fer la melmelada i altres es posaven amb almívar en pots de vidre.
Axis s’omplia el rebost i podíem menjar fruita d’estiu tot l’any, amb sabor de casa…
La melmelada d’avui es de maduixes de la fira de Sant Pol que es celebra el primer Diumenge de Maig; uns amics m’han regalat una caixa, hi han moltes i algunes estan ja molt madures. Així que he pensat utilitzar-les abans de que es facin malbé.
Una mica d’història.
La necessitat de conservar els aliments a portat al ser humà des de el Paleolític a buscar formes de conservació, en fred, dessecant els aliments, conservant-los amb sal, etc.
Però van ser el romans els mes aficionats a conservar les fruites amb mel, per poder degustar-la tot el any.
Amb l’arribada dels àrabs a Europa s’introdueix el sucre, i amb ell neixen les conserves de fruita: melmelada, confitura, compota, gelea i fruites amb almívar.
Al 1795 un pastisser parisenc va fer la primera conserva de fruita, bullint el pot al bany maria, un primer pas cabdal per la industria conservera.
Hi ha quatre elements essencials per poder fer una bona melmelada a saber:
La fruita, ha de ser de temporada i madura.
El sucre, actua com conservador de la fruita.
La pectina, es el element que ajuda a espessir la melmelada, la majoria de fruites la contenen de forma natural, com el codony, la poma, la taronja, i la llimona.
L’acidesa, com el suc de llimona ajuda a la conservació de la fruita així com evitar la cristal·lització del sucre.
Ingredients
- 1 quilo de maduixes madures.
- 500 gr de sucre.
- 1 poma.
- 1 llimona.
Elaboració.
- Posem les maduixes tallades a trossos, el suc d’una llimona i la poma pelada i tallada també a llesques en un bol i ho deixem macerar unes 2 hores (la poma aporta mes pectina a la melmelada per que especegi).
- En un cassó a foc moderat, posem les maduixes que hem deixat macerar.
- Ho deixem bullir durant una hora i mitja mes o menys, fins que tingui la textura desitjada.
- Retirem del foc i anem omplint els pots de vidre, que abans els hem posat a bullir amb aigua ½ hora.
- Els tanquem i els posem a bullir al bany maria 20 minuts.
Recordeu que……….
- Es important perquè la melmelada os surti ben bona, que la fruita sigui madura i de temporada.
- Podeu fer servir sucre morè de canya o candi, la melmelada us quedarà igual de bona però amb un color mes fosc.
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Melmelada de maduixa. | Celler-Adocse