Peus de Porc a l’estil de la meva mare.

Encara que el nom no sembla massa atractiu, es un plat exquisit amb una tradició molt llarga a casa nostra.

Records de vida.  

La recepta que faré es una copia dels peus que feia la meva mare: era la reina d’aquest plat. Quan a casa hi havien peus de porc, sempre queia algun amic, que s’apuntava a dinar.

La mama els feia de varies formes, amb sofregit i bolets, amb cargols, farcits amb carn picada i amb llet, aquesta última es típica a Navarra, els fan arrebossant els peus i després posen farina i llet i una mica de canyella.

Quan els feia amb cargols o bolets sempre eren una mica picants, ja que al meu pare l’agradaven així. I la salsa sempre una mica espesa.

Parlo d’una època que els ‘menuts’ eren molt barats, pel que les mestresses de casa els compraven ja que era una sortida per fer un dinar econòmic i molt gustós, encara que requeria temps i una bona ma a la cuina.

Una mica d’història.

A Catalunya els ‘menuts’ i les vísceres estan des de l’antiguitat dintre dels receptaris de les mestresses de casa: el capipota, els peus de porc, la coradella, els ronyons amb bolets, el fetge amb ceba, els peus de bè amb pèsols…..

No hi ha a casa nostre restaurant o fonda que s’apreciï que no tingui a la seva carta, un, dos o tres plats de ‘menuts’.

Els peus de porc els mengem de diverses maneres,  a la brasa, amb suc i bolets, amb cargols, amb naps, amb patates, amb pèsols i amb escarxofes.

Ingredients per 4 persones:

  •  4 peus de porc
  • 2 tomàquets madurs petits.
  • 1 cap d’alls
  • 2 cebes grosses
  • 1 farcellet d’herbes (llorer, farigola, julivert )
  • 200 g de farina
  • 25 g de pebre vermell dolç
  • 1 got de conyac
  • 1 got de moscatell o vi d’Oporto
  • 1 bitxo picant petit (si us agrada el picant)
  • 100 g de picada catalana (safrà, alls, ametlles, galetes, julivert i aigua)
  • 4 patates Kanabec.

Elaboració:

  1. Netegeu i talleu els peus de porc per la meitat. Poseu-los a bullir a la cassola  amb aigua, sal i una fulla de llorer. Els podeu bullir a la cassola exprés, si voleu fer-los en menys temps.
  2. En una cassola posem oli i enrossim a foc lent la ceba i el cap d’alls; quant estigui una mica rosa afegim el tomàquet, salpebrem, posem el farcell d’herbes i els peus ja bullits.
  3. A continuació, afegim el conyac i una mica de bitxo, si us agrada una mica picant. En un bol a part desfeu la farina, i el pebre vermell  amb prou aigua per poder cobrir després els peus. Un cop ho tingueu fet, tireu-ho a la cassola amb els peus.
  4. A mitja cocció afegiu-hi la picada, el moscatell o el porto i deixem fer-se, sacseja’n la cassola de tant en tant, perquè la salsa quedi prou espessa.
  5. Quan faltin 10 minuts per acabar, afegim les patates tallades a cuadrets, que abans haurem fregit en una paella amb oli, perquè agafin el gust de la salsa de la cassola.
  6.  Hi servint amb força pa per sucar……

Recordeu que…..

  • A mi personalment m’agrada bullir-los amb la cassola tradicional, i anar escumant. Ja que així es treu les impureses que van deixant els peus.
  • Es importat fer aquest plat a foc lent i anar sacsegan la cassola, perquè la salsa quedi consistent.
  • Jo amb aquest cas els he acompanyant amb patates, però podeu fer-lo amb el que volgueu, a mi personalment m’agrada molt amb bolets o cargols.
Advertisements

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Menuts. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Peus de Porc a l’estil de la meva mare.

  1. Retroenllaç: Cuixes de pollastre amb peu de porc i gambes. | Al caliu de la cuina

  2. Retroenllaç: Peus de Porc a l’estil de la meva mare. | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s