Pastís de Formatge Reblochon amb patates.

La recepta que us presento avui, la vaig fer per primera vegada després d’un viatge a França, amb alguna variant ja que es posava cansalada viada, i el formatge s’obria per la meitat i es posava a sobre de la patata. Es fa amb formatge Reblochon.

L’altre dia repassant unes revistes de cuina de l’any passat, vaig llegir una recepta de la Carme Ruscalleda que era similar, però amb formatge tou dels Ti.lers Roi,  sense cansalada i utilitzant solament la pell del formatge i hem va semblar genial, ja  que la barreja de formatge i patata m’agrada molt.

Així que he fet un “mix” entre les dos receptes utilitzant el Reblochon que he comprat en una parada al Mercat de la Independència en Terrassa, la parada es diu Al Petit Savoya. Està especialitzada en formatges francesos i patés.

Es un plat que podeu fer-lo tant d’entrant com de segon. Sempre queda be i normalment agrada.

Una mica d’història.

El Reblochon, es un formatge francès de la regió de Savoia, de llet de vaca, amb un lleuger sabor a avellana. Te una curació de 6 a 8 setmanes, la seva pell es de color groc safrà. En fred es de carn mes consistent que el Brie i el Camembert. En calent es desfà amb facilitat i es apropiat per Tartiflettes, Pastisos, Patates farcides, etc.

El Tou dels Til.lers, es un formatge català de la zona de Sort, elaborat amb llet de vaca crua, amb una curació inferior a 4 setmanes,  es de pasta tova tipus Camembert  i la pell florida. La varietat del Tou dels Til.lers Roi, amb escorça rentada de color vermellós (roi) a causa dels llevats externs. De gust i aroma més intensos i lleugerament salat.

Valor nutritiu:

El valor nutritiu dels formatges varia segons tres aspectes principals: la llet emprada, la tècnica d’elaboració i el temps de maduració.
Una classificació que es pot fer és en funció del percentatge de greix, sempre referit a l’extracte sec, mai en contingut total.

Per tant, el seu valor nutritiu també dependrà del tipus de llet que s’utilitzi. La llet d’ovella és més energètica i té més greix, calç i proteïnes, que la de vaca. La de cabra és més semblant a la de vaca que a la de la ovella, nutricionalment parlant, però és molt més fàcil de digerir.

En general, pel que fa a les vitamines, els formatges tenen dosis considerables de vitamina A i D, principalment els madurats i els grassos. En una dieta normal, el formatge representa, juntament amb la llet, l’aliment que aporta el major contingut de calci i fòsfor. De mitjana 100 gr. de formatge fresc satisfà les necessitats del 30 al 40% de calci i del 12 al 20% de fòsfor diaris.

Temps d’elaboració:

1 hora i 30 minuts.

Ingredients per 4 persones:

  • 1 formatge Reblochon de Savoia de uns 550 gr.
  • 300 gr de patates Kenebec.
  • 100 gr d crema de llet.
  • Sal i Pebre.
  • Per la vinagreta.
  • Oli.
  • Vinagre de vi.
  • 1 punteta de cullereta de mostassa antiga.
  • 1 bossa de enciam mezclum.

Elaboració:

  1. Talleu les patates a rodanxes ben fines (2 mm).
  2. Tallar la tapa del formatge i buidar-lo una mica, per deixar espai per posar les capes de patates. Reservem el formatge que hem tret, per menjar un altre dia.
  3. Posem el formatge en un motllo rodó d’uns 20cm o la mida del formatge, cobert amb paper sulfurat, i anem posant capes de patata; salpebrem i posem una mica de crema de llet.
  4. Seguim fent capes, fins acabar les patates.
  5. Ho cobrim amb la tapa de formatge i emboliquem tot el motllo amb paper de plata, ho posem al forn a 170 º i ho deixem 1 hora.
  6. Una vegada fet ho retirem i deixem refredar, perquè tant el formatge com la crema de llet es torni a solidificar.
  7. Una vegada fred es treu del motllo i es treu el paper sulfurat. Es posa a sobre d’un plat i s’acompanya amb una bona amanida i amb la vinagreta.
  8. Es pot servir fred, però a mi m’agrada tebi.

Recordeu que……

  • Si no trobeu aquest tipus de formatge podeu fer servir algun altre similar.
  • Per mi la millor patata per aquest plat es la Kanebec.
  • En aquest cas vaig fer servir un motllo massa gran, i la forma no va quedar tant arrodonida com jo volia.



Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Aperitius i entrants, Patates. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.