Relleu de Sant Jordi al sostre de la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
El dia 23 d’abril a Catalunya es celebra la diada Sant Jordi, que en grec vol dir vol dir “qui treballa la terra”, patró de Catalunya, Jordi era un soldat Romà que va morir l’any 303 decapitat esdevenint un màrtir cristià. També la Unesco aprofitant, la coincidència del enterrament de Miguel de Cervantes i William Shakespeare, va declarar en 1996 el dia 23 de abril com dia internacional del llibre.
Escultura de bronze de Sant Jordi (Frederic Marès) que es troba al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
Per celebrar el Sant, a Barcelona, la noblesa havia celebrat en el Born, torneigs, justes, i “borns” (que vol dir borneja o torneja), aquestes festes havien revestit gran solemnitat i donaven a la festa un to senyorívol i aristocràtic que n’allunyava el poble.
Es costum que aquest dia l’home regali a la dona una rosa, costum que probablement es remunta a segle XV. Uns historiadors creuen que la tradició ve de la llegenda de Sant Jordi, que diu que va matar a un drac per salvar a una princesa i de la sang del drac va aparèixer una rosa vermella que el cavaller va entregar a la princesa, i altres parlen de la coincidència ja que aquest dies es celebrava a Barcelona la Fira de les Roses en la època medieval. A Catalunya es venerava el Sant, ben be des del segle VIII.
La rosa vermella (simbolitza passió), i va acompanyada de la senyera (símbol de Catalunya) i un espiga de blat (símbol de la fertilitat).
En la actualitat aquest dia, te un caire reivindicatiu de la cultura catalana. Als balcons es pengen les senyeres, es venen llibres i roses, sobre tot a Pº de Gracia i les Rambles, hi han paradetes de llibres on els escriptors firmen els seus llibres amb caire totalment festiu.
A Terrassa la meva ciutat, es munten paradetes de llibres, al Raval de Montserrat, a la Plaça Vella, al Carrer Major, al Portal de Sant Roc, Plaça Dr. Robert, Rbla. Eix Macia i Rambla Egara. També es fan parades castelleres al Raval de Montserrat i Plaça Vella així com es fa la presentació del Concurs de narracions curtes Josep Soler i Palet.
L’acte mes multitudinari te lloc amb l’actuació dels Bastoners de Terrassa i de les dues colles castelleres locals, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa.
El ritual consisteix , tot passejant, en comprar una rosa, un llibre, o ambdues coses, per regalar als estimats, familiars i amics. Malgrat no ser festiu, la diada i el passeig obligatori omplen a vessar carrers i places tot convertint la diada en una singular festa nacional que se celebra en un dia laborable.
Nosaltres com cada any hem quedat a Barcelona amb la Meritxell i els amics. El meu marit ha comprat una rosa per totes les dones de la família i hem comprat llibres per tots. Al meu fill i a la meva jove aquest any els ha tocat llibres sobre nadons……I després a prendre una cervesa tots plegats, no us semble una bona diada?
A nivell gastronòmic hi han dos plats típics, encara que bastant recents en el temps. El pa de sant Jordi, te forma de pa de pagès i està enriquit fent bandes alternades amb formatge normalment de Maó i sobrassada, de manera que quan es talla a llesques, queden les quatres barres catalanes. Aquest pa el va crear el forner barceloní Eduard Crespo al 1980. El segon plat típic: el pastis de Sant Jordi, es fa amb pa de pessic tallat a làmines primes i farcit amb crema de mantega.
Amics os desitjo Bona Diada¡¡¡