Arròs de Muntanya Caldós.

Records de vida.

A casa l’arròs a la cassola sempre era de carn i verdures, la mama el feia amb pollastre, conill i costella de poc. Posava pèsols i carxofes, quan estaven de temporada.

Sempre el feia en cassola de terra i posava el fetge de conill a la picada, cosa que donava un color fosc a l’arròs i molt gustós. 

Sempre feia mes quantitat, perquè quedes per el dia següent: ens encantava.

Una mica d’història.

L’arròs a la cassola, potser és un dels plats mes tradicionals a Catalunya. També es coneix com arròs de muntanya, arròs de pagès o de tros.

Era típic a les cases de pagès fer aquest plat els diumenges, amb reunions familiars o els dies de festa, i també quant es feien festes tradicionals al camp.  

Tradicionalment es fa amb conill, pollastre, costella de porc i botifarra. Però hi ha moltes variants depenent de la zona o de la temporada. A la zona de muntanya, el mes habitual es aprofitar el que es té de proximitat, carns, verdures, cargols o bolets.

A la zona vora del mar, se sol afegir el peix que hi hagi: sèpie, calamar, musclos o cloïsses.  

Per a molts gastrònoms, aquest es l’autèntic arròs català, sobre tot si es fa amb arròs de Pals, de gra rodo i perlat

Valor nutritiu.

Recepta molt nutritiva, ideal com plat únic. El fet de combinar l’arròs, les carns i les verdures converteixen la recepta en un plat molt complert.

Conté hidrats de carboni que proporciona l’arròs, proteïnes de la carn i  les vitamines de les verdures.

Temps d’elaboració.

2 hores mes o menys.

Ingredients:

  • ½ d’arròs de Pals.
  • ½ conill tallat a trossos petits
  • ½ pollastre tallat a trossos.
  • 2 tires de costella de porc, tallada a trossos petits.
  • 1 botifarra.
  • 1 pebrot vermell.
  • 100 gr. de pèsols.
  • 4 escarxofes.
  • 2 cebes.
  • 3 tomàquets ratllats.
  • 5 dents d’alls.
  • Julivert.
  • 250 gr de bolets barrejats.
  • 1 culleradeta de pebre roig.
  • 1,500 litre de brou de pollastre.
  • Sal, pebre.
  • 1 branca de farigola.

Elaboració:

  1. Posem en una cassola de ferro amb oli la costella de porc, el conill i el pollastre tallat a trossos. Esperem uns 15 minuts i afegim la botifarra talladeta a trossos. Salpebrem i deixen enrossir, fins que agafin un color durat.
  2. Quant es feta la carn la retirem i al mateix oli posem la ceba ratllada, salem i deixem fer a foc lent durant 20 minuts. Afegim el pebrot tallat a trossos i els 3 dents d’alls i deixem fer durant ½ hora mes.
  3. Una vegada ben transparent la ceba afegim el pebrot vermell picant i seguidament el tomàquet rallat.
  4. Deixem fer fins que quedi com una melmelada. Es el moment de afegir les carns i les carxofes, les barregem amb el sofregit i deixem fer uns 15 minuts, si veiem que queda massa sec afegim una mica de caldo.
  5. Passats aquests 15 minuts posarem el arròs i barregem per que agafi els sabors.
  6. Posem el caldo que el tindrem bullin, perquè quedi caldos hem de posar 3 mides de caldo per 1 d’arròs.
  7. Afegim els pèsols, els  bolets i la picada de alls i julivert barrejada amb una mica de oli, provem de sal i deixem fer durant uns 20 minuts.
  8. Quant faltin uns minuts per acabar afegim una branca de romaní.

Recorda que……

Aquest plat admet tot allò que vulguis afegir-li; pots posar cargols o be altres verdures………

Es important que la carn quedi ben rostida. Axis com el sofregir ha de quedar com una melmelada.

Advertisements

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Arrossos. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Arròs de Muntanya Caldós.

  1. Carme ha dit:

    Ei, ja l’has fet al Ferrús? Fa bona pinta! De fet, tot és boníssim, molts dels plats, ho sé per experiència!!

    • Si crec que la vaig fer un dia, però no hi ha problema el tornarem a fer, no et sembla? Molts petons i fins el Dimarts que estarem amb tu a Washington, donant un peto.
      gracies per els teus comentaris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s