Trinxat de la Cerdanya.

Una mica d’història.

Les cols han estat durant molt temps la verdura típica dels mesos d’hivern, ja que resisteix perfectament el fred.

Per això les cols d’hivern, juntament amb les patates, que el pagès guardava a les golfes, i la cansalada que es mantenia tot l’hivern al rebost, van crear un plat tradicional, sobre tot a les comarques pirinenques des de el segle XV, el Trinxat.

Aquest plat de muntanya rep molts noms: col i patata amb rosta, col i trumfes amb suc de rosta, trinxat de patata i col o verdura aixafada. Però el nom mes reconegut es el de Trinxat de la Cerdanya.

Temps d’elaboració.

45 minuts mes o menys.

Valor nutritiu.

La col, és rica en vitamina C que ajuda absorbir el ferro de la carn i impulsa la resposta immunològica.

També té un contingut important d’àcid fòlic, bàsic pel desenvolupament del fetus.

Alguns estudis mostren que la col actua prevenint el càncer, gràcies al fet que és una crucífera i té compostos fitoquímics anomenats glucosinalats.

Ingredients per 4 persones:

  • 1 Col d’hivern.
  • 700 gr de patates.
  • 4 talls sencers de cansalada viada fresca.
  • 2 talls de cansalada viada talladeta a trosets.
  • 4 grans d’alls.
  • Oli.
  • Sal.


Elaboració.

  1. Netegeu i trossegeu la col, i la poseu a bullir amb aigua i sal juntament amb les patates, tallades a trossos. Ho deixem bullir 20-25 minuts.
  2. Una vegada cuit ho escorreguem i reservem.
  3. En una paella amb oli posem la cansalada a daus i els talls sencers, durem una mica, retirem els talls sencers i a les hores posem els alls tallats a rodanxes.
  4. Fregim una mica, aboquem la col i les patates i amb una forquilla ho trinxem, fins que quedi ben aixafat, i daurem per les dos cares com si fos una truita.
  5. Posem el trinxat en un plat i poseu-hi a sobre les rostes de cansalada.

 

 

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Trinxat de la Cerdanya.

  1. Carme ha dit:

    M’està venint de gust fins i tot a mi… que no m’agrada la col!!!

  2. Retroenllaç: Trobada de Nadal una mica endarrerida. | Al Caliu de la Cuina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s