Crema de Sant Josep

Avui es Sant Josep, fins fa uns anys era festa a Barcelona, i a casa sempre ha estat un dia molt especial, ja que era el sant del meu pare i el dia del pare.

La mama preparava la crema, el dia abans i la guardava a la nevera. Per menjar-la sempre l’acompanyavam amb carquinyolis que compràvem a la pastisseria que havia al carrer Providència, es deia Pastisseria Buló.

Una mica d’historia.

La crema de Sant Josep és, sens dubte, un dels nostres postres més populars, tant a casa nostre com fora de les nostres fronteres, que es coneix com “Crema Catalana”. Aquesta denominació, també s’usa a Catalunya junt amb altres, com crema cremada o crema per designar un plat que s’ha convertit en un clàssic durant tot el any.

Ja als receptaris medievals catalans, com al llibre de Sent Soví, el llibre del Coch o al Calaix de Sastre, al segle XVIII, apareix la crema catalana, que s’espesseix tradicionalment amb midó.

Al segle XX apareix a l’obra de Josep Pla i del poeta Miquel Martí i Pol, entre molts altres. L’única variació que ha tingut la recepta ha estat, al segle XX, el fet que algunes persones utilitzin farina de blat de moro (maizena) en comptes de midó.

Si voleu consultar el bloc de, Jaume Fàbrega professor de gastronomia i Enologia, us poso el seu enllaç, ja que pot ser interessant per entendre  la historia d’aquests postres.

Valor nutritiu.

Les proteïnes de l’ou són d’una gran qualitat, ja que aporten tots els aminoàcids essencials (els que el cos no pot fabricar i han de venir de la dieta). De fet és la proteïna més completa o que més s’acosta a l’ideal. El seu valor biològic és del 94%, el més elevat de tots els aliments i a més es paeix i s’assimila molt bé, sobretot cuinada.

Temps d’elaboració.

1/2 hora.

Ingredients per 4 persones

  • 8 rovells d’ous.
  • 1 litre de Llet.
  • 1 branca de Canyella.
  • 1 tros de pell de Llimona.
  • 200 g de Sucre.
  • 40 g  de Maizena.

Elaboració

  1. Posem a bullir la llet en un cassó, amb la canyella i la pell de llimona. Una vegada comença a bullir, la retirem.
  2. En un bol barregeu els rovells d’ous amb el sucre. Bati’m fins que els ous quedin espumosos i de color lleugerament blanquinós.
  3. Afegiu-hi la barreja d’ous i sucre a la cassola de la llet, a la que haurem tret la canyella i la pell de llimona. Juntament amb la maizena dissolta en una tasseta amb llet calenta.
  4. Poseu la barreja al foc, remeneu sense parar amb el batedor fins que arrenqui el bull i traieu-la tot seguit.
  5. Aboqueu la crema en cassoletes individuals i deixeu-la refredar.
  6. Abans de servir-la espolseu sucre per sobre i passeu-hi per sobre la pala de ferro ben roent o be cremar amb un cremador de cuina.

Recordem que…..

  • Es important barrejar be els rovells i el sucre, fins que quedi blanquinós.
  • Recordeu que quant es posa la barreja d’ous a la llet calenta, s’ha d’anar remenant contínuament, vigilant que no s’agafi.
  • Per espasi la cremaamb farina de blat de moro(Maizena), o be amb midó, tal  com s’ha fet des de sempre. Això os lo deixo al vostra gust.


Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Postres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Crema de Sant Josep

  1. Retroenllaç: Crema de Sant Josep | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.