Carnestoltes.
El 16 de Febrer es Dijous gras, comença el carnaval, anomenat també temps de carnestoltes. Segons diferents etnòlegs, troba el seu origen en antigues festes paganes d’hivern, de celebracions gregues o de festes romanes. Es una celebració que pertany al culte lunar, per tant les dades son mòbils.
Els catalans celebrem aquest dia l’entrada als dies de Carnaval, fins l’arribada del Rei Carnestoltes, diumenge vinent. És un personatge fictici el qual és el centre de les festes.
La seva història és: Cada any apareix (depenent del municipi, el dijous, divendres o el dissabte) sota l’aparença d’un animal o d’una persona, i llegeix el pregó amb el qual s’inaugura la celebració.
En el seu pregó, el rei dóna permís per passar-s’ho bé sense limitacions: és el moment de ballar i desfilar disfressat. Però el caos i la bogeria només duren fins el dimarts. Aquest dia la gent s’adona que tant desordre no és bo.
En un judici públic, el rei és declarat culpable de tot, i se’l condemna a mort. Després de llegir el seu testament, se’l crema en públic. A partir de la mitjanit del dimarts s’acaba la festa i comença la quaresma.
Les festes de Carnaval finalitzaran Dimecres de Cendra, quan simbolitzem la mort del Rei Carnestoltes a l’enterrament de la Sardina.
Els plats típics d’aquet dia son la truita amb mongetes i botifarra d’ou i la coca de llardons. L’objectiu original, menjar per atipar-nos be, durant el dies que reina el Rei Carnestoltes, que representa els excessos, la permissivitat, abans de l’aparició de la Vella Quaresma(simbolitzada com una vella arrugada amb un bacallà a la ma i 7 potes) que tradicionalment s’ha associat amb el dejuni i abstinència durant 40 dies fins el dia de Diumenge de Rams, quan comença la setmana santa.
Antigament era una pràctica molt més estesa i extrema que en l’actualitat. Durant l’edat mitjana era habitual la prohibició del consum de carn i ous.
Hi ha una cançó típicament catalana que diu:
EL DIJOUS LLARDER BOTIFARRA, BOTIFARRA
EL DIJOUS LLARDER BOTIFARRA MENJARÉ
I SI ÉS DIJOUS GRAS, BOTIFARRA, BOTIFARRA,
I SI ÉS DIJOUS GRAS BOTIFARRA MENJARÀS
( CANÇÓ POPULAR CATALANA)
Es important que cultivem les nostres tradicions i llegendes, que amb pasat de generacio en generacio, sobretot a traves dels nostres fills, nebots o nets.
Us recomano un llibre, entre tant i tants que hi han al mercat, a on s’explica a traves del personatge del Teo, les tradicions catalanes, de les quatre estacions, primavera, estiu, tardo i Hivern.