Coliflor amb beixamel.

Aquesta es una recepta molt senzilla, però que a la meva filla li encanta. He aprofitat els bròquils i les coliflors del nostre hort, que estan en temporada.

Normalment faig la verdura bullida amb una patata. Però de tant en tant, la faig tal com explicaré amb aquesta recepta.

Records de vida:

La coliflor amb beixamel, ja la feia la meva mara, quant érem petits. Es una manera de vestir de festa una simple verdura.

La mama comprava la verdura a una pagesa del Barri de la Salut, de tota la vida. Vivia a prop de casa nostra, i encara tenia un tros d’hort, a prop del Parc Güell.

Eren temps que encara era possible tindre horts a Barris com la Salut o Horta. I a Gracia davant de casa nostre, encara hi havia una lleteria amb les vaques al costat; avui seria impensable¡¡

Una mica d’història:

La coliflor o Brassica oleracea en una planta que pertany a la familia de les Cruciferae, com el brócoli, i la col.

El bròquil prové de la col salvatge d’origen mediterrània.  D’aquesta col salvatge domesticada fa milers d’anys, neixen la coliflor, el brócoli, la col, la col de brussel·les.

Valor nutritiu:

Tots els vegetals contenen un % molt elevat d’aigua, mes o menys un 75%-95% del seu pes total.

El bròquil ha estat qualificat com l’hortalissa de major valor nutritiu per unitat de pes de producte comestible. És una font excel.lent de vitamina C, àcid fòlic i niacina, i una bona font de provitamina A (betacarotè), vitamina B1 i I .

Temps d’elaboració:

30 minuts mes o menys.

Ingredients per 4 persones:

  • 1 Coliflor.
  • 100 gr de pernil dolç o beicon.
  • 80 gr de Farina.
  • 1 litre de llet.
  • Formatge ratllat.
  • oli
  • Sal, nou moscada i pebre blanc.

Elaboració del plat:

  1. Bullim la coliflor, neta i a trossos amb aigua i sal.
  2. En una paella amb oli, posem la ceba ratllada, i deixem fer poc a poc.
  3. Quant estigui feta, posem el pernil dolç o el beicon. I donem unes voltes.
  4. Afegim la farina i deixem enrossir, posem la llet poc a poc, salpebrem.
  5. Posem la nou moscada, i anem remenant, fins que estigui feta la beixamel.
  6. Tirem la beixamel damunt la coliflor, posem el formatge i gratinem a 200º, fins que estigui dorat.

Recordeu que……

  • Podeu fer servir per aquesta recepta, coliflor sola o be com he fet jo, barrejant coliflor i bròquil.
  • La beixamel, no ha de quedar massa espesa, ja que d’aquesta manera al barrejar-la amb la coliflor queda mes melosa.

Anuncis

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Verdures i Llegums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Coliflor amb beixamel.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s