El nostre hort




L’hora de comprar la casa a Terrassa, el fet de que tingues uns metres de terreny verge per poder, entre altres coses gaudir de una hort, va ser definitiu en la elecció.

Per el meu marit, era complir un petit somni, per ell era molt important poder conrea els vegetals que després menjaran la família.

Records de vida.

Potser en aquest somni influeixen els records infantils, el temps de vacances a Guissona quan acompanyava al seu padrí a la vinya, i aquest l’explicava la importància de cultivar la terra, de poder planta els productes que després alimentarà la família. I omplir les golfes o el rebost, per tindre menjar durant el hivern. O be transformar-los, com la elaboració de vi que feia el seu tiet.

Tot aquest cultiu juntament amb la cria de unes gallines, pollastres, conills i un o dos porcs cobrien el autoconsum. Garantien la major part de l’alimentació familiar, i això passava fa 1 o 2 generacions.

Allò que un dia ocupava tot el temps del nostres avis. Ha esdevingut per nosaltres un hobby, una distracció i una manera de sensibilitzar-nos en el consum de productes sense additius químics, i sobre tot de temporada, que es quant el producte esta en la seves millors condicions.

També crec que ha estat una petita lliçó de vida, per els nostres fills, que se han criat sàpiguen de a on surten i el que costa cultivar, allò que ens mengem. Moltes vagades es mes gratificant aconseguir-ho amb el teu esforç, que en diners.

Preparació del Hort.

En un inici en la preparació del hort, van destinar la part mes alta del terreny o sigui, la mes allunyada de la casa. Pensant que el terreny de la casa esta dintre del que abans era un bosc de pins, la terra no era de gran qualitat per el cultiu de vegetals, aixì que van posar uns 60 cm de terra de bona qualitat i sense tractament químic.

Abonament de la terra.

Nosaltres abonem una o dos vegades al any, utilitzem per una banda el compost que fem amb els residus orgànics, axis com amb la gallinassa, que son els excrements de les gallines. Aquest residus pateixen una descomposició i fermentació transformant-se en una mena de terra fosca amb olor a terra de bosc de alta qualitat, que proporciona a nostra terra gran quantitat de humus i calci.

Rec de l’hort.

Tot el rec es amb sistema de goteig, que rega de forma automàtica, sense necessitat de estar pendent de regar cada dia de forma manual.Tota l’instal.lació la ha fet el meu marit, es un manetes¡¡

Plantació.

Fem una plantació a la primavera i una a la tardo. Normalment a la primavera plantem tomàquets de Montserrat, tomàquet Raff, Cor de Bou, Palo Santo i el de penjar per sucar pa, que en dura tot el hivern. També plantem ensiams de orelles de burro i meravella, mongeta tendra, carabassons, pebrots llarg per fregir, pebrots vermells per escaliva, elbergínies i bledes.

A la tardo tenim, porros, ceba tendre, escarola, cols de paperina, coliflor, bròquils, faves i pèsols i sobre tot la varietat de bròquil Romanesco, que a mi personalment m’encanta. Aquest any amb les gelades hem patit moltes baixes, ja que molts vegetals se han espatllat, encara i axis hem fer una bona collita de cols, bròquils i coliflors.

Bròquil Romanesco

 “Tot això no és casualitat, l’hort ara torna a crear riquesa, bellesa, saviesa, entreteniment, respecte,    salut…”

Advertisements

Quant a alcaliudelacuina

Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics. Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en Hort i Corral. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El nostre hort

  1. Carmelafuente ha dit:

    Els productes d’aquest hort sí que els he tastat!! El carbassó, els tomàquets, … Boníssims!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s