
Aquests postra, es una d’aquelles receptes que neix una mica de la casualitat i una mica de la necessitat.
Va ser aquest mes de Desembre, que es aquella epoca de l’any plena de sorpreses, de somnis, de reunions familiars, però també d’estar atrafagada i amb la cuina a tota marxa.
Teníem que anar a sopar a casa d’uns amic i jo era l’encarregada de portar els postres, pensant en els seus gustos i recordant que els encanta la crema i la nata amb bogeria, vaig pensar en fer un pastis amb pasta brisa, posant la crema i a sobre la nata.
Però com fer la migdiada era molt atractiu, el temps s’en va tirar a sobre, així que vaig anar al rebost per veure que tenia en stock. La sort va estar del meu costat, tenia dos paquets de melindros així que vaig substituir la pasta brisa pels melindros.
Una mica d’història.
Els melindros es van crear a final del segle XV a la cort del Duc de Saboia, amb ocasió de una visita d’un rei de França.
Els seus ingredients basics son farina, sucre i ous, i tenen una textura similar al pa de pessic però amb mes consistència
Tradicionalment a Catalunya els melindros estan associats al xocolata desfet o al inigualable suïs ( Xocolata desfeta amb nata).
Encara avui dia a Barcelona podem gaudir d’alguna granja amb solera com la Granja Viader, al carrer Xuclà, que persisteix des de 1870 en que va inaugurà el local com lleteria, la llet recent munyida es va servir fins fa uns anys, encara avui dia podem gaudir d’una llet gairebé amb el sabor de fa un segle, que fan que els seus suíssos amb melindros siguin d’aquells que et fan somiar.
Temps d’elaboració:
1/2 hora mes o menys.
Ingredients:
-
24 und. Melindros
-
½ litre de nata per montar
-
Per la crema:
-
1 litre de llet
-
1 Branca de vainilla,1 de Canyella, pell de llimona.
-
200 gr. de sucre.
-
40 gr. de Maizena
-
8 rovells de ou.
-
Carmel per decorar.
Elaboració del plat:
-
Primer començem per fer la crema.
-
En un caçó posem 1 litre de llet, amb la branca de vainilla oberta per la meitat al llarg, canyella i la pell de llimona, quan està a punt de bullir,el retirem del foc. La branca de vainilla es talla al llarg, i amb la punta del ganivet es rasca per traure la carn de la vainilla, que posareu a la crema.
-
En un altre recipient, bati’m els rovells amb el sucre, fins que veureu que augmenta de volum i agafa un color groc clar.
-
Una vegada ben muntat barregem la farina de blat de moro, i batim una mica mes.
-
A continuació posem la barreja dels ous, sucre i farina dintre del caçó de la llet calenta, sense la canyella i la pell de llimona. Ho batem amb una batedor de varilles i quant arranqui el bull apartem la crema del foc (veureu que espesseix una mica).
-
Deixem refredar tenint en compte de remenar de tat en tant.
-
En un motllo rodó desmuntable, sense base posar-lo sobre d’una safata, on vulgueu presentar el pastis.
-
Posar una capa de melindros, intentant cobrir la base del motlle.
-
Si no han de menjar nens, tirem un gotet de ron, mullant els melindros.
-
A sobre de la base de melindros posar una capa de crema, ben estesa.
A sobre de la crema posem un altre capa de melindros i sobre una altre capa de crema.
Per finalitzar posem la nata muntada sobre de la última capa de crema, i ho posem a la nevera. Una vegada fred el desmotllem i posem unes línies de caramel per sobre.


Així doncs un pastís molt senzill, fàcil de fer, però molt bo.
T'agrada:
M'agrada S'està carregant...
Relacionats
Quant a alcaliudelacuina
Tinc que confessar que m'agrada cuinar. I sobre tot fer-lo per la família i els amics.
Es la manera que tinc per dir, us estimo.
Aquesta entrada ha esta publicada en
Postres. Afegeix a les adreces d'interès l'
enllaç permanent.
Iummmmmiiiiiii!!!
Reblogged this on Celler-Adocse.
Retroenllaç: Pastis de melindros amb crema | Celler-Adocse