Records de vida:
Avui es dia de “Truita amb botifarra d’ou”, es un d’aquells dies que em porta records de l’escola, era el dia que sense entendre massa perquè, fèiem una classe diferent a la resta dels dies. La mare ens posava una carmanyola o un entrepà, amb la truita de mongetes i botifarra d’ou, i tota la classe ens anàvem a menjar al Parc Güell.
Eren temps en que no es parlava de carnavals, ni del Rei Carnestoltes, ni de disbauxa i tampoc d’excessos, eren temps on regnava la “Vella Quaresma”.
Ja heu vist que es una recepta la mar de fàcil. També es pot fer solament amb la botifarra d’ou, això va a gust de consumidor.
Una mica d’història:
El 16 de Febrer es Dijous gras, comença el carnaval, anomenat també temps de carnestoltes. Segons diferents etnòlegs, troba el seu origen en antigues festes paganes d’hivern, de celebracions gregues o de festes romanes. Es una celebració que pertany al culte lunar, per tant les dades son mòbils.
Els catalans celebrem avui l’entrada als dies de Carnaval, fins l’arribada del Rei Carnestoltes, diumenge vinent. Les festes de Carnaval finalitzaran Dimecres de Cendra, quan simbolitzem la mort del Rei Carnestoltes a l’Enterrament de la Sardina.
Els plats típics d’aquet dia son la truita, la botifarra d’ou i la coca de llardons. L’objectiu original, menjar per atipar-nos be, durant el dies que reina el Rei Carnestoltes, que representa els excessos, la permissivitat, abans de l’aparició de la Vella Quaresma (simbolitzada com una vella arrugada amb un bacallà a la ma i 7 potes) que tradicionalment s’ha associat amb el dejuni i abstinència durant 40 dies fins el dia de Diumenge de Rams, quan comença la setmana santa.
Antigament era una pràctica molt més estesa i extrema que en l’actualitat. Durant l’edat mitjana era habitual la prohibició del consum de carn i ous.
Hi ha una cançó típicament catalana que diu:
“EL DIJOUS LLARDER BOTIFARRA, BOTIFARRA
EL DIJOUS LLARDER BOTIFARRA MENJARÉ
I SI ÉS DIJOUS GRAS, BOTIFARRA, BOTIFARRA,
I SI ÉS DIJOUS GRAS BOTIFARRA MENJARÀS”
( CANÇÓ POPULAR CATALANA)
Valor nutritiu:
Elaborada amb ous, botifarra, cansalada, mongetes, sal i pebre negre, és un aliment energètic, ric en greix i colesterol però, alhora, ric en proteïnes d’alt valor biològic. També té tots els aminoàcids essencials de l’ou i vitamines del grup B, vitamina A i ferro.
Temps d’elaboració:
15 minuts mes o menys.
Ingredients per 4 persones:
- 6 ous ben frescos.
- 150 gr cansalada.
- 1 botifarra d’ou.
- 150 gr de mongetes.
- 1 dent d’all.
Elaboració.
- Tallem la botifarra d’ou a rodanxes i la cansalada a trossets petits.
- Debatem els ous en un bol amb una mica de sal.
- Posem una mica d’oli en una paella, quan esta calent aboquem els trossets de cansalada, salem una mica i donem unes voltes.
- Quan la cansalada esta daurada afegim els alls tallats a rodanxes, donem un parell de voltes, afegim els talls de botifarra i les mongetes.
- Deixem al foc uns 3 o 4 minuts, aboquem tot dintre dels ous batuts i barregem tot plegat.
- Posem una miqueta d’oli a la paella i fem la truita.
- A mi personalment m’agrada que quede melosa per dintre.
A mi la mare em posava truita amb patates dins d’un llonguet i, festa grossa, una d’aquelles coca-coles d’ampolla de vidre de 33cc: ara la denunciarien!!
Carme, gracies per els teus comentaris, ets molt maca, jo a classe també tenia alguna amiga que portava truita amb patata i alguna truita a la francesa, però la majoria portaven la truita amb mongetes i botifarra i una cantimplora d’aigua.
Has vist al Ricard,Xavi i Daria que guapos¡¡¡¡, je,je.
Sí que els he vist!!! La foto on surten amb en Salo és maquíssima!!! M’encanta aquest bloc!!!
Bloc molt bo, m´ha emociona veura que al final tothom pot sentir el que nosaltres hem sentit durant molt anys.
Molta força i una abraçada molt forta
Gracies, ets molt maca. Tu com cuinera ests un crak.. … avian si m’envias alguna recepta.
un peto
Retroenllaç: Truita de mongetes amb botifarra d’ou. | Celler-Adocse